Linkovi

Predsednik Obama putuje u grad oprhvan tugom


Predsednik Obama zaplakao kad se obratio naciji povodom tragedije u školi u mestu Njutaun u Konektikatu
Predsednik Obama zaplakao kad se obratio naciji povodom tragedije u školi u mestu Njutaun u Konektikatu

Grad Njutaun u Konetikatu pokušava da se povrati od pucnjave u školi u kojoj su poginuli 20 dečaka i devojčica i šest odraslih

Američki predsednik Barak Obama danas treba da otputuje u Njutaun u Konektikatu, da bi pružio utehu unesrećenom gradu koji pokušava da se povrati od pucnjave u školi u kojoj su poginuli 20 dečaka i devojčica i šest odraslih.

Funkcioner Bele kuće je saopštio da će se predsednik sastati sa porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije u osnovnoj školi „Sendi huk“ i zahvaliti se onima koji su prvi pritekli u pomoć. Predsednik će takođe održati govor na večerašnjoj zajedničkoj molitvi članova porodica žrtava.

Policija države Konektikat je saopštila da su na spisku žrtava imena 12 devojčica i osam dečaka – đaka prvog razreda starih 6 ili 7 godina. Sve odrasle žrtve su žene i među njima je i direktorka škole Doun Hočsprang, koja je navodno pokušala da zaustavi ubicu i 27-ogodišnja učiteljica Viktorija Soto, kojoj se pripisuje da je spasla neke od svojih đaka tako što je stala između njih i napadača.

Šef patološke službe u toj državi, saopštio je da su sve žrtve ubijene iz blizine, višestrukim pogocima iz puške marke „Bušmaster“. U prethodnim izveštajima je već navedeno da su uz telo napadača pronađena i dva automatska revolvera. Nadležni kažu da se napadač na licu mesta ubio.

Očekuje se da medicinsko ispitivanje leša napadača – koji je identifikovan kao Adam Lanca, star 20 godina – bude obavljeno danas, kao i njegove majke koju je sin prethodno ubio u kući. Istražitelji još ne znaju razloge za napad koji se dogodio oko 120 kilometara severoistočno od grada Njujorka i kažu da još nisu pronađene beleške, dnevnik ili pisma ubice. Neidentifikovani funkcioneri kažu da ipak postoje neke indicije koje bi mogle da dovedu do razumevanja motiva, a za Lancu se inače navodi da je bio povučen i socijalno čudan, ali i vrlo bistar.

Prema policijskom saopštenju, oružje koje je navodno korišćeno u masakru, legalno je posedovala Lancina Majka. Napad u petak je bio drugi najtragičniji školski napad u istoriji Sjedinjenih Država. Prethodno, 2007, najzloglasniji napad se dogodio na Tehničkom univerzitetu Virdžinije u Bleskburgu u državi Virdžini, u kojem je napadač ubio 32 osobe.
XS
SM
MD
LG