Linkovi

Ubica silom upao u školu


Članovi porodica reaguju na vesti ispred osnovne škole Sendi huk, u Njutaunu, gde se juče dogodio masovni zločin
Članovi porodica reaguju na vesti ispred osnovne škole Sendi huk, u Njutaunu, gde se juče dogodio masovni zločin

Policija u Njutaunu kaže da masovni ubica Adam Lanza nije dobrovoljno pušten u školu u kojoj je ubio 20 dece i 6 odraslih

Policija u Konektiketu kaže da je počinilac masovnog ubistva u osnovnoj školi u Njutaunu silom ušao u zgradu pre nego što je ubio dvadesetoro dece i šestoro odraslih.

Policijski poručnik Pol Vens rekao je danas novinarima da 20-godišnji Adam Lanza nije dobrovoljno pušten juče u školu Sendi huk, ali nije izneo kako je Lanza silom ušao u nju, rekavši da je istraga još u toku.

Vens je takođe rekao da su sve žrtve masakra identifikovane i obećao novinarima da će veštak sudske medicine i nadzornik škola kasnije razgovarati sa njima.

Vlasti još ne znaju šta je bio motiv tog masovnog ubistva u malom gradu, 130 kilometara severoistočno od Njujorka.

Više stotina ožalošćenih iskupilo se prošle noći kraj jedne crkve u Njutaunu kako bi zajednički oplakivali žrtve dok lokalna zajednica i čitava nacija nastoje da shvate obim tragedije. Guverner Konektiketa, Danijel Maloj, rekao je ožalošćenima da je “zlo danas posetilo ovu zajednicu”.

U svom redovnom obraćanju naciji subotom preko radija, predsednik Obama rekao je da je svakom roditelju u Americi “srce teško od bola”. On se založio za pokretanje “istinske akcije” radi sprečavanja novih tragedija.

Očevici kažu da je napadač obučen u crni vojnički kombinezon ušao sredinom jutra u školu i pucao u decu i njihove nastavnike u dva odeljenja. Među ubijenima je i direktorka škole.

Funkcioneri kažu da je ubica izvršio je samoubistvo na licu mesta. U blizini su nađena dva poluautomatska pištolja, dok je u njegovom automobilu pronađena i vojnička automatska puška.

Vlasti kažu da je Lanza najpre ubio svoju majku, u kući u kojoj je živeo sa njom, a zatim se njenim kolima odvezao do škole, gde je, prema izjavama očevidaca, bez reči počeo da puca.

Njegov brat uhapšen je kasno sinoć u Nju Džersiju i priveden na saslušanje. Policija kaže da on sarađuje u istrazi.

U video snimcima sa poprišta zločina vide se deca koju odrasli na brzinu izvode iz škole, ljudi koji se grle i užasnuti roditelji kako ili čekaju na vest o sudbini svoje dece ili drže decu u čvrstom zagrljaju. Bilo je potrebno nekoliko sati da javnost shvati pun obim ove tragedije.

Uobičajeno subotnje obraćanje Republikanske stranke naciji putem radija odloženo je. Lideri Republikanske stranke izjavili su da je ovo vreme kada predsednik treba da se obrati naciji.
XS
SM
MD
LG