Linkovi

Memorandum SAD i Rusije stupio na snagu


NATO-EXERCISES/
NATO-EXERCISES/

Memorandum o razumevanju izmedju SAD i Rusije stupio je na snagu odmah pošto je potpisan u utorak. Njime se pruža okvir za letelice obe zemlje da održavaju medjusobnu “bezbednu distancu”.

Predstavnik Pentagona Piter Kuk je rekao novinarima da taj memorandum sadrži protokole koji obuhvataju “održavanje profesionalnog letačkog ponašanja u svakom trenutku, upotrebu specifičnih komunikacionih frekvencija i uspostavljanje linija komunikacija na zemlji.” On je ukazao da bi komunikacije na terenu služile kao potpora ukoliko zaštitne mere u vazduhu ne uspeju.

U Moskvi, zamenik Ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je pozdravio taj sporazum.

Memorandumom su obuhvaćeni svi tipovi letelica iznad Sirije, uključujući dronove, ali se on odnosi samo na Siriju i ne važi ni za koju drugu zemlju.

Pentagon nije izvestio o većim incidentima u vazdušnom prostoru iznad Sirije od kako je Rusija započela tamošnju vazdušnu kampanju, mada je bilo nekoliko slučajeva kada su koalicioni avioni morali da promene kurs, kako bi izbegli da se suviše približe ruskim avionima.

Zvaničnici Pentagona su naglasili da ova pravila za letenje nisu deo šireg sporazuma o tome kako bi dve zemlje mogle da operišu u Siriji, niti ukazuju da SAD na bilo koji način podržavaju ono što Rusija radi u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG