Linkovi

Keri i Putin o Siriji


Ruski predsednik Vladimir Putin i američki državni sekretar Džon Keri razgovaraju u Kremlju, 7. maja 2013.
Ruski predsednik Vladimir Putin i američki državni sekretar Džon Keri razgovaraju u Kremlju, 7. maja 2013.

Državni sekretar Džon Keri je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Rusija i SAD imaju zajedničke interese u Siriji.

Na početku današnjeg susreta u Moskvi, državni sekretar Džon Keri je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Rusija i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese u Siriji, među kojima su unapređenje regionalne stabilnosti i sprečavanje širenja ekstremizma.

Putin je istakao kako se raduje saradnji sa Vašingtonom u rešavanju dnevnih problema, ali bez dodatnih objašnjenja. Sjedinjene Države i Rusija su se prošle godine složile sa planom za političko rešavanje građanskog rata u Siriji, ali imaju različite stavove prema njegovom sprovođenju.

Vašington traži da sirijski predsednik Bašar al-Asad ode sa položaja zbog nasilnog obračunavanja sa disidentima, dok Moskva kaže da samo gradjani Sirije treba da odlučuju o sudbini svog lidera.

Erdogan kritikuje izraelske vazdušne napade


U međuvremenu, turski premijer Redžep Tajip Erdogan kritikovao je niz, po svemu sudeći, izraelskih vazdušnih napada proteklih dana u Siriji.

U današnjem govoru poslanicima, Erdogan je rekao da su takvi vazdušni napadi „neprihvatljivi“ i da pružaju predsedniku Asadu „priliku“ da prikrije navodni masakr civila u Banijasu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su - naime - optužile pripadnike pro-Asadovih snaga za prošlonedeljno ubistvo desetina ljudi u tom gradu. Izrael nije ni potvrdio niti demantovao izvođenje vazdušnih napada u Siriji.

Međutim, Izrael je obećao da će sprečiti Asada da dostavlja savremeno oružje svom savezniku, libanskoj ekstremističkoj organizaciji Hezbolah, posvećenoj borbi protiv Izraela.
XS
SM
MD
LG