Linkovi

Apel za usvajanje START-a


Državna sekretarka Hilari Klinton i predsednik Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom Džon Keri, 17. novembar, 2010.
Državna sekretarka Hilari Klinton i predsednik Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom Džon Keri, 17. novembar, 2010.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoki članovi senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom apeluju na Senat da ove godine odobri novi sporazum o smanjenju nuklearnog razoružanja sa Rusijom, uprkos protivljenja republikanaca.

Hilari Klinton je danas rekla novinarima na Kapitol Hilu da bi novi sporazum START pomogao u zaštiti američkih nacionalnih interesa, pružanjem uvida u ruski strateški nuklearni arsenal. Ona se pojavila sa presednikom pomenutog odbora, demokratom Džonom Kerijem i visokim republikancem u tom panelu Ričardom Lugarom.

Vodeći republikanac koji se bavi tim pitanjem, Džon Kil, usprotivio se međutim nastojanjima administracije da održi glasanje pre nego što Kongres u novom sastavu započne rad u januaru. Kil je rekao da je to pitanje suviše složeno i da Kongres, u medjuvremenu, ima veoma mnogo drugih obaveza.

Senator Keri je rekao da Kongres u sadašnjem sastavu, s obzirom da je pregovarao i analizirao taj sporazum, ima odgovornost i da glasa o njemu. On je takodje podsetio da je sporazum START 1 istekao pre gotovo godinu dana i da Sjedinjene Države od tada nisu imale svoje inspektore u Rusiji, koji bi kontrolisali nuklearni arsenal te zemlje.

XS
SM
MD
LG