Linkovi

Republikanci rade na poboljšanju imidža


Pošto ih javnost smatra krivim za zatvaranje vladinih agencija prošlog oktobra, Republikanska stranka u Sjedinjenim Državama pokušava da zauzme drugačiji stav sa manje konfrontacije u nadi da će im to obezbediti više glasova na predstojećim kongresnim srednjoročnim izborima.

Lideri Republikanske stranke u Vašingtonu izgleda da vode stranku u smeru manje konfrontacije nakon što su republikanci u najvećoj meri bili okrivljeni za nepopularno zatvaranje vladinih agnecija prošlog okotbra. Takva promena taktike bi mogla da donese korist republikancima na novembarskim kongresnim srednjoročnim izborima.

Emocije Pokreta čajanka izražene su u Vašingtonu tokom prošlogodišnjeg zatvaranja vladinih federalnih agencija.

Demonstranti su bili uznemireni zbog zatvaranja mauzoleja Drugog svetskog rata i jasno su pokazali svoj gnev ispred Bele kuće.

Republikanci su u najvećoj meri okrivljeni za to zatvaranje, što je produbilo jaz izmedju frakcije Pokreta čajanka i lidera glavne struje stranke, predsednika Predstavničkog doma, Džona Bejnera.

"Iskreno mislim da oni obmanjuju svoje sledbenike. Mislim da guraju pripadnike stranke tamo gde ne žele da budu. I iskreno mislim da su izgubili svaki kredibilitet", kaže Bejner.

Da bi se izbegla još jedna konfrontacija, Bejner je nedavno zaobišao konzervativce u Predstavničkom domu i pridružio se demokratama prilikom usvajanja zakonskog predloga kojim se bez preduslova produžava vladin limit zaduživanja.

Medjutim, republikanci koji uživaju podršku Pokreta čajanka ne odustaju, uključujući kongresmenku Viki Harcler iz Mizurija.

"Izabrani smo da vratimo zemlju sa ivice ekonomskog kolapsa i stoga je ovo momenat kada moramo da preduzmemo korake kako bismo zauzdali traćenje sredstava u Vašingtonu", ističe kongresmenka Harcler.

A po pitanjima poput imigracije, konzervativni republikaci još uvek imaju dovoljno moći da blokiraju bilo kakve reforme, kaše kongresmen iz države Njujork, Piter King.

"Mislim da bi republikanska stranka to trebalo da uradi širom zemlje. Medjutim, kada idemo od okruga do okruga, teško je pridobiti većinu republikanaca da se tome priključe", objašnjava kongresmen King.

Podela u okviru stranke otežava demokratama i republikancima da pronadju zajedničko rešenje, kaže potpredsednik Džo Bajden.

"Voleo bih da postoji Republikanska stranka. Voleo bih da možemo da sednemo za sto sa jednom osobom, sklopimo sporazum, postignemo kompromis i znamo da je stvar završena", ističe potpredsednik SAD, Bajden.

Pokret čajanka možda gubi moć jer se nacionalna ekonomija poboljšava, kaže analitičar iz Instituta Brukings, Stiven Hes.

"Pokret čajanka je u izvesnoj meri, a to je često slučaj sa frakcijama, uveliko zasnovan na stanju ekonomije. Što je ekonomija bolja to će više ljudi okrenuti ledja politici i baviti se sopstvenim stvarima", smatra Hes.

Sukobi unutar stranke takodje imaju uticaja na Republikance koji možda žele da se kandiduju za predsednika 2016, kaže politikolog Alan Lihtman sa Američkog univerziteta.

"Rat u okviru Republikanske stranke i dalje traje. Postoje čak neki u kranjoj desnici koji uživaju u teškoćama guvernera Nju Džerzija, Krisa Kristija, jer je on bio velika nada umerenjaka", zaključuje Lihtman.

Demokrate se nadaju da će iskoristiti podelu u okviru Republikanske stranke na srednjoročnim kongresnim izborima ove godine. Medjutim, s obzirom da je popularnost predsednika Obame na niskom nivou, većina stručnjaka veruje da će republikanci zadržati većinu u Predstavničkom domu i imati dobru šansu da osvoje većinu u Senatu.
XS
SM
MD
LG