Linkovi

Da li će sirijske izbeglice biti primljene u SAD?


Migranti iz Sirije očekuju da izvesni broj njih bude primljen u SAD
Migranti iz Sirije očekuju da izvesni broj njih bude primljen u SAD

Američka federalna vlada upozorila je zvaničnike saveznih država da nemaju pravna ovlašćenja da odbiju da prihvate izbeglice iz Sirije. Direktor Kancelarije za smeštaj izbeglica,

Direktor Kancelarije za smeštaj izbeglica, Robert Keri izjavio je da američke savezne države ne mogu da uskrate beneficije i usluge koje obezbedjuje njegova kancelarija, na osnovu toga odakle izbeglice dolaze ili njihove verske pripadnosti.

Više od dvadeset republikanskih guvernera obećalo je da će blokirati pokušaje federalne vlade da naseli sirijske izbeglice u njihovim državama, iznoseći argument da oni predstavljaju bezbednosni rizik.

Ono što je dodatno doprinelo povećanju zabrinutosti i straha jeste činjenica da je bar jedan od ekstremista, od onih koji su učestvovali u smrtonosnim napadima na Pariz, ušao u Evropu sa grupom sirijskih izbeglica.

Prošle nedelje Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu čine republikanci usvojio je zakonski predlog kojim se podižu ograničenja na prijem izbeglica iz Iraka i Sirije. Budućnost tog zakonskog predloga je neizvesna u Senatu, a predsednik Barak Obama je obećao da će uložiti veto na tu meru.

XS
SM
MD
LG