Linkovi

Molitveni doručak u SAD


Predsednik Obama drži knjigu koju mu je poklonio autor i glavni govornik na ovogodišnjem molitvenom droučku, Erik Metaksas, 2. februara 2012.

Američki predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama, okupili su u Vašingtonu goste iz celog sveta na današnjem godišnjem nacionalnom molitvenom doručku.

Predsednik je u svom govoru naglasio da Bog može da odigra kritičnu ulogu u svačijem životu, nezavisno od verskih ubeđenja. On je rekao da je za sve korisno da slušaju „našeg Tvorca“.

U vreme u kojem je lako izgubiti se u žurbi i buci sopstvenog života ili biti zahvaćen galamom i zlobom koje se danas često predstavljaju kao politika, ovi trenuci molitve nas usporavaju. Daju nam skromnost. Podsećaju nas da smo nesavršena bića, bez obzira na odgovornosti koje imamo, koliko su nam umišljena zvanja, koliku moć mislimo da posedujemo. Svi možemo imati koristi od obraćanja našem Tvorcu, ako ga saslušamo, izbegnemo lažnu religioznost i čujemo ga“, rekao je Obama.

Američki predsednik je naglasio da ga trenuci molitve podsećaju da vera i vrline igraju veliku ulogu u rešavanju nekih od najhitnijih problema sa kojima su suočene Sjedinjene Države.

Ako ljudi zaborave svoje vrednosti, rekao je Obama, oni se odriču „moralnog tkiva“ koje je vekovima povezivalo Sjedinjene Države.

Među prisutnima je bio i potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, zajedno sa grupom istaknutih zakonodavaca. Domaćini Nacionalnog molitvenog doručka su članovi Senata i Predstavničkog doma, koji se svake nedelje zajednički mole na Kapitol Hilu. Svi američki predsednici su prisustvovali ovoj manifestaciji od njenog utanovljenja 1953. Prisutni su bili i gosti iz 130 država, a na spisku zvanica su često strani dostojanstvenici i slavne ličnosti.XS
SM
MD
LG