Linkovi

Predsednička kampanja u SAD se intenzivira


Apel biračima da glasaju
Apel biračima da glasaju

Senator iz Kentakija Rend Pol, libertarijanac koji se često protivi američkim vojnim intervencijama u inostranstvu, povukao se iz izborne trke za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Pol je na stranačkim izborima u Ajovi završio peti, sa samo 4,5 odsto podrške. U međuvremenu, ostali pretendenti u obe stranke usredsređeni su na severoistočnu saveznu državu Nju Hempšir, gde se glasa narednog utorka, kao i na debate koje ih očekuju uoči glasanja. U Demokratskoj stranci, Sanders ima ubedljivu prednost u odnosu na Hilari Klinton, a u Republikanskoj vodi Tramp, mada su ankete urađene pre izbora u Ajovi.

Republikanski kandidat Donald Tramp danas je ponovo napao svoje rivale. Na Tviteru je optužio Teda Kruza za izbornu krađu u Ajovi i prevaru i zatražio novo glasanje, nakon što je izborni štab konzervativnog senatora pogrešno naveo da se bivši neurohirug Ben Karson povukao iz izborne trke. Kruz će u Nju Hempširu danas održati pet skupova, u nadi da će zadržati zamah iz Ajove.

„U ponedeljak uveče u Ajovi smo ostvarili izuzetnu pobedu.“

Tramp će pak danas zaobići tu saveznu državu.

“ Znate li gde je danas? U Arkanzasu, a izbori u Nju Hempširu se održavaju za samo šest dana.”, kaže Kris Kristi, republikanski predsednički pretendent.

Kontroverzni biznismen međutim kaže da je, uprkos drugom mjestu u Ajovi, i dalje uvjeren u uspjeh.

"Ne osjećam nikakav pritisak. Imam dobre rezultate u Nju Hempširu, bio sam ovdje mnogo više.”

U Demokratskoj stranci, pritisak se svakako osjeća. Posle tijesne pobjede u Ajovi, Hilari Klinton se bori za ponavljanje istorije u Nju Hempširu, gdje je pobijedila 2008. godine.

“Ne mogu ni da zamislim da ne budem ovdje.”

Međutim, prema anketama, Berni Sanders ima ubjedljivu prednost u toj saveznoj državi.

“Vjerujemo u tebe”., kaže jedan birač.

“Što je još važnije, ja vjerujem u vas.”, odgovorio je Sanders.

U međuvremenu, smanjio se broj republikanskih kandidata, nakon što je senator iz Kentakija Rend Pol odlučio da se povuče iz izborne trke.

XS
SM
MD
LG