Linkovi

Počeli izbori u SAD


Birači u njujorškoj četvrti Kvins glasaju pod šatorom na improvizovanom glasačkom mestu zbog posledica nedavne superoluje Sendi
Birači u njujorškoj četvrti Kvins glasaju pod šatorom na improvizovanom glasačkom mestu zbog posledica nedavne superoluje Sendi

Birači na Istočnoj obali počeli su da glasaju na američkim predsedničkim izborima liji ishod je do kraja kampanje ostao veoma neizvesan.

Izborna mesta u istočnom delu Sjedinjenih Država otvorena su jutros za građane koji danas biraju između aktuelnog predsednika Baraka Obame i njegovog republikanskog rivala Mita Romnija, posle žestoke predizborne kampanje sa krajnje neizvesnim ishodom.

Milioni birača širom zemlje već su dali svoje glasove, iskoristivši zakonsku mogućnost prevremenog glasanja. Ipak, većina njih će danas izaći na birališta, najčešće po školama, vatrogasnim stanicama, crkvama i sličnim javnim objektima.

Tokom jučerašnjeg dana predsednik Obama i Mit Romni na brzinu su obišli nekoliko od ključnih država, u poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene birače.

Obama se pojavio na skupovima u Viskonsinu i Ohaju, a kampanju je završio na skupu pristalica u Ajovi, državi koja mu je obezbedila prvu pobedu na primarnim izborima, tokom istorijske kampanje 2008. godine za položaj u Beloj kući. Obama je istakao svoja dostignuća tokom prvog mandata, uključujući finansijsko spasavanje američke automobilske industrije i likvidaciju Osame bin Ladena, ali je rekao da mu je potreban još jedan mandat da bi ispunio svoj program.

Mit Romni je kasno sinoć govorio razdraganim pristalicama u Nju Hempširu, gde je pre više od godinu dana i započeo svoju kampanju, Pre toga Romni je prisustvovao skupovima u Floridi, Virdžiniji i Ohaju. Taj bivši guverner Masačusetsa rekao je da njegovi rezultati - i kao uspešnog biznismena i kao političara - pokazuju da bi on, a ne Obama, ostvario prave promene u zemlji.

Romi će glasati u svom gradu, Bostonu, a pre toga planira da prisustvuje kampanjskim skupovima u Ohaju i Pensilvaniji. Predsednik Obama i njegova supruga Mišel provešće današnji dan u svom domu, u Čikagu.

Po tradiciji, jutros u pet sati po vremenu Istočne obale SAD, prvi su glasali stanovnici dva mala mesta u Nju Hempširu – Diksvil noča i Harts lokejšna. U Diksvil noču Obama i Romni dobili su po pet glasova, dok je u Harts lokejšnu predsednik osvojio 23, a Mit Romni 9 glasova.

Mnogobrojne ankete pokazuju da su na nacionalnom nivou dva kandidata približno izjednačena. Međutim, ankete sprovedene po pojedinačnim državama pokazuju da Obama ima malu prednost u većini država čiji rezultati će najverovatnije odrediti pobednika.

Američki politički analitičari kažu da će rezultat današnjih izbora odlučiti samo šačica od 50 američkih država, dok preostale jasno naginju ili su čvrsto u rukama ili Obame ili Romnija. Ali predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama ne odlučuju direktno glasovi birača već sistem takozvanih izbornih kolegijuma, u kojima važnost svake države približno odgovara broju njenih stanovnika.

Uporedo sa izborima za predsednika danas se bira i svih 435 članova Predstavničkog doma i 33 od ukupno 100 članova Senata. Većina analitičara smatra da će republikanci zadržati svoju prednost u Predstavničkom domu, a demokrate svoju malu prednost u Senatu.
XS
SM
MD
LG