Linkovi

Izjednačena trka uoči poslednje debate


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama nakon prve debate

Večerašnja treća i završna predsednička debata, u Boka Ratonu u Floridi, biće usredsređena na spoljnu politiku

Izveštač Glasa Amerke iz Bele kuće prenosi da se očekuje da u središtu pažnje bude Bliski istok.

Od pogibije Amerikanaca u Libiji... do građanskog rata u Siriji... i iranskog nuklearnog programa, očekuje se da treća i završna debata donese nove okršaje i pokrene pitanja uloge Sjedinjenih Država u svetu. Predsednik Obama ističe svoje uspehe kao što su završetak američkog vojnog angažovanja u Iraku, smanjenje američkih snaga u Avganistanu, ubijanje Osame bin-Ladena i desetkovanje vođstva Al-kaide.

Guverner Romni kaže da je predsednikova bliskoistočna politika „zamršena“. U pogledu drugih problema, kao što je trgovina sa Kinom, on obećava da će biti odlučniji od predsednika. Tokom druge debate, njih dvojica su se sukobila u pogledu postupanja administracije sa napadom na američki konzulat u Bengaziju.

Mnogo je dana prošlo pre nego što smo saznali da li je to bio deo spontanog protesta ili u stvari teroristički napad“, kazao je Romni.

„Dan posle napada, guverneru, stajao sam u Ružičnjaku Bele kuće i rekao američkom narodu i svetu da ćemo da utvrdimo šta se zaista dogodilo i da je to bilo terorističko delo“, uzvratio je predsednik Obama.

Kako bi se Romnijeva spoljna politika razlikovala od Obamine još nije jasno, kažu pojedini analitičari. Danijel Server je analitičar u Visokoj školi za međunarodne nauke Univerziteta „Džons Hopkins“.

„Kritikujući administraciju u pogledu Iraka, Avganistana, Irana, Romni je izneo malo različitih predloga u pogledu tih problema, a razlog za to je što je teško smisliti nešto bolje.“

Šadi Hamid je direktor istraživačkog programa Centra „Doha“ u Institutu „Brukings“. On strepi od rasprave o postarapskom proleću i ulozi Sjedinjenih Država na Bliskom istoku.

„Ima mnogo napada i mnogo preuveličavanja opasnosti od islama, bez stvarnog razumevanja ko su islamisti i razlika između pojedinih organizacija. Ne bih rekao da mnogo takvih nijansi dolazi iz javne rasprave.“

Kampanja je najvećim delom usredsređena na ekonomiju. Bez obzira na to, Romni će možda smanjiti dominaciju predsednika Obame u spoljnoj politici. Anketa CNN-a posle druge debate pokazuje da Obama ima malu prednost u odnosu na Romnija – 49 prema 47 odsto – u pogledu toga ko bi bolje vodio spoljnu politiku.
XS
SM
MD
LG