Linkovi

Romni: Promena politike na Bliskom istoku


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni obraća se pitomcima na Vojnom institutu Virdžinije u Leksingtonu

U obraćanju pitomcima Vojnog instituta Virdžinije u Leksingtonu, Mit Romni je najavio da će voditi agresivniju politiku na Bliskom istoku

Izborna trka u Sjedinjenim Državama sve je neizvjesnija. Nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su predsjednik Barak Obama i republikanski kandidat Mit Romni gotovo izjednačeni. Romni je danas u Virdžniji održao govor o spoljnoj politici, u okviru kojeg je kritikovo Obaminu politiku na Bliskom istoku i najavio oštriji stav prema Iranu i Siriji.

U obraćanju pitomcima Vojnog instituta Virdžinije u Leksingtonu, Mit Romni je najavio da će voditi agresivniju politiku na Bliskom istoku, naglašavajući da se Obama zalagao za strategiju pasivnosti, umjesto partnerstva sa američkim saveznicima u regionu.

„Znam da se predsjednik nada bezbjednijem, slobodnijem i prosperitetnijem Bliskom istoku, koji je naš saveznik. Ja dijelim tu nadu. Nada međutim nije strategija. Ne možemo da podržimo naše prijatelje i porazimo naše neprijatelje na Bliskom istoku, kada naše riječi nisu potkrepljene djelima, kada se naši odbrambeni troškovi nasumice i previše smanjuju, kada ne postoji trgovinski program i kada se naša strategija smatra pasivnom, a ne partnerskom.“

Romni je iznio i stav prema napadu u Bengaziju u kojem je poginuo američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens. Republikanski kandidat prvobitno je bio kritikovan nakon što je odmah nakon napada optužio administraciju za pomirljivu reakciju na nemire u muslimanskom svijetu zbog amaterskog videa u kojem se ismijava prorok Muhamed. Na udaru kritika se međutim nedavno našla sama Bijela kuća, zbog bezbjednosne situacije u Bengaziju uoči napada.

„Kao što je administracija konačno priznala, ovi napadi su smišljeno djelo terorista koji koriste nasilje da bi ostalima nametnuli svoju mračnu ideologiju, posebno ženama i djevojčicama, koji se danas bore za kontrolu većeg dijela Bliskog istoka i koji hoće da vode vječni rat protiv Zapada.“

Republikanski kandidat je takođe naglasio da Vašington mora jasno – djelima, a ne riječima – da kaže Iranu da njegova težnja da se domogne nuklearnog oružja neće biti tolerisana. Takođe je najavio da će njegova administracija raditi na identifikovanju članova sirijske opozicije koji dijele američke vrijednosti i osigurati da dobiju oružje neophodno da se porazi sirijski predsjednik.

Romniju raste podrška nakon odlučnog nastupa tokom prošlonedjeljne debate. Nova Galupova anketa pokazuje da su predsjednički kandidati izjednačeni, četiri nedelje uoči izbora. Predsjednik Obama u međuvremenu boravi u Kaliforniji, gdje prisustvuje nizu donatorskih skupova na kojima bi trebalo da bude prikupljeno 10 miliona dolara za njegovu kampanju. Na sinoćnjem koncertu u Los Anđelesu, Obama se našalio na račun svog slabog nastupa na prošlonedjeljnoj debati.

"Svi ovdje su izuzetni profesionalci i prijatelji, koji imaju besprekorne nastupe svake večeri. To ne mogu uvijek da kažem za sebe.”

Obama i Romni ponovo će se sučeliti 16 oktobra, u debati koja će pokrivati i spoljnu i unutrašnju politiku.
XS
SM
MD
LG