Linkovi

Intenzivne pripreme uoči prve debate


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama
Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama

Uoči prvog sučeljavanja predsedničkih kandidata u Denveru, ankete pokazuju da većina Amerikanaca očekuje Obaminu pobedu i na debatama i na izborima

Nešto više od mjesec dana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, kandidati se pripremaju za prvu debatu u srijedu, koja će biti fokusirana na unutrašnju politiku. Aktuelni predsjednik će se za debatu pripremati u Nevadi, dok će se njegov rival Mit Romni sa svojim savjetnicima sastati u Masačusetsu, prije nego što otputuje za Denver gdje će biti održano prvo sučeljavanje. Nove ankete pokazuju da većina Amerikanaca očekuje da će Obama biti bolji u debatama i da će na kraju pobijediti na izborima.

Predsjednik Obama i Mit Romni ulaze u novu predizbornu nedelju pripremajući se za ključno sučeljavanje u srijedu u Denveru. Obama je na sinoćnjem skupu u Las Vegasu, kojem je prisustvovalo više od 11 hiljada ljudi, pokušao je da umanji očekivanja uoči prve predsjedničke debate.

„Znam da mediji već spekulišu o tome ko će imati najupečatljivije izjave i ko će osvojiti najviše poena. Ne, ne. Guverner Romni je dobar u debatama. Ja sam samo OK. Najviše me međutim interesuje ozbiljna rasprava o tome šta treba da uradimo za dalji razvoj zemlje i povratak sigurnosti za Amerikance koji vredno rade. To ljudi očekuju i to je debata koju zaslužujete.“

I dok Obamu i Romnija, koji je juče bio u Bostonu, očekuju intenzivne pripreme, novo istraživanje javnog mnjenja pokazuje da većina Amerikanaca smatra da će predsjednik biti pobjednik i izuzetno važnih debata i konačno izbora.

Prema anketi EJ-Bi-Si njuza i Vašington posta, 63 odsto registrovanih birača očekuje Obaminu pobjedu 6. novembra. Kada je riječ o stvarnoj podršci, izborna trka je međutim mnogo neizvjesnija. Prednost predsjednika nad Romnijem je u tom slučaju samo dva odsto, 49 prema 47.

Zbog toga bi debata mogla da bude prekretnica kojoj se nada Romnijev izborni štab, s obzirom na to da je popularnost republikanskog kandidata znatno pala nakon niza gafova proteklih nedelja. Guverner Nju Džerzija Kris Kristi očekuje da će Mit Romni sustići Obamu nakon srijede.

“Apsolutno sam uvjeren da ćete u četvrtak ujutro svi govoriti da imamo potpuno novu izbornu trku, 33 dana uoči glasanja.”

Romni će u Denveru održati izborni skup i pripremati se za debatu, dok će se Obama zadržati u Nevadi.

“Predsjednik samo treba da bude predsjednik. Ovo je čovjek koji je ubio Osamu bin Ladena. Mislim da vjerovatno može da se suprostavi Mitu Romniju. Samo mora da se opusti”, kaže bivši guverner Vermonta Hauard Din.

Aktuelni predsjednik će biti usredsređen na izbjegavanje neželjenih grešaka po kojima su ostali upamćeni pojedini kandidati. Poput predsjednika Džordža Herberta Buša koji je 1992. godine gledao na sat ili potpredsjednika Ala Gora koji je neočekivano krenuo ka, tada guverneru, Džordžu Bušu.

Prva debata, koja će biti održana na Denverskom univerzitetu, biće posvećena unutrašnjim pitanjima, među kojima su ekonomija i zdravstvena zaštita. O spoljnoj politici raspravljaće se u drugoj i trećoj debati, koje su zakazane sa 16. odnosno 22. oktobar.
XS
SM
MD
LG