Linkovi

Borba za glasove u ključnim državama


Predsednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni
Predsednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je aktuelni predsednik povećao prednost nad republikanskim rivalom u Virdžiniji, gde će danas govoriti oba kandidata

Dan posle kampanje u Ohaju, jednoj od najvažnijih država za ishod izbora, američki predsednik Barak Obama i njegov republikanski suparnik Mit Romni, došli su u Virdžiniju, još jednu važnu državu za novembarske izbore.

Predsednik dolazi u gradić Virdžinija Bič, dok će se Romni obratiti ratnim veteranima na skupu u virdžinijskom predgrađu Vašingtona. Različita ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Obama povećao prednost nad Romnijem u Virdžiniji i još nekoliko važnih država koje bi mogle da odluče rezultat izbora.

Agencija „Galup“ je danas objavila da je u protekla četiri dana podrška među registrovanim biračima za predsednika Obamu svakog dana iznosila 50 odsto ili više, kao i odobravanje načina na koji on vodi posao. Romnijeva polularnost je pala kada su ovog meseca obelodanjeni tajno načinjeni video snimci na kojima on objašnjava donatorima da 47 odsto Amerikanaca koji – kako je rekao – ne plaćaju porez i koji će „bez obzira na sve“ glasati za Obamu, veruju da su „žrtve“ koje zaslužuju državnu pomoć.

Reagovanja na to su naterala Romnija da objavi televizijski oglas u kojem direktno biračima kaže da i on i Obama brinu o Amerikancima sa niskim i srednjim prihodima, ali da će im njegova politika „poboljšati situaciju“. Tokom kampanjskih nastupa u Ohaju, u kojem je stacionirano više industrijskih objekata, Romni je optužio predsednika da se nije usprotivio kineskoj trgovinskoj praksi, koja obuhvata i krađu američkih autorskih prava, što – kako je naglasio – dovodi do smanjenja broja radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Obama je uzvratio da njegov republikanski suparnik, penzionisani milioner, investira u kineske kompanije. On je optužio Romnija da „oštro govori“ o kineskoj trgovinskoj praksi i istovremeno „izvlači profit iz kompanija koje prebacuju naša radna mesta u Kinu“.
XS
SM
MD
LG