Linkovi

Novi gaf bi Romnija mogao da košta izbora


Predsednički kandidat republikanske stranke Mit Romni
Predsednički kandidat republikanske stranke Mit Romni

Mit Romni opisuje pristalice aktuelnog predsednika Baraka Obame kao Amerikance koji veruju da su žrtve i da vlada mora da se brine o njima

Jedan tajno snimljeni video, koji je objavljen juče, stvorio je nove probleme predsedničkom kandidatu Republikanske stranke. Na pomenutom snimku, Mit Romni opisuje pristalice aktuelnog predsednika Baraka Obame kao Amerikance koji veruju da imaju puno pravo na beneficije koje ima vlada pruža.

Na video snimku na veb stranici liberalnog časopisa „Mother Jones“ vidi se Romni kako razgovara sa donatorima na jednom privatnom skupu za prikupljanje sredstava, u maju, neposredno pošto je osvojio nominaciju svoje stranke.

„Ima 47 odsto građana koji će glasati za predsednika, bez obzira na sve. Znači, ima ih 47 odsto koji su uz njega, koji zavise od vlade i veruju da su žrtve, koji veruju da je vlada odgovorna da se brine o njima, koji veruju da imaju pravo na zdravstveno osiguranje, hranu, smeštaj, i sve ostalo. Da je to nešto na šta polažu pravo i da vlada treba to da im pruži. Oni će glasati za predsednika šta god da se desi“.

Romni je rekao okupljenima da „nije zabrinut za te ljude“, jer ih nikada neće uveriti da „preuzmu ličnu odgovornost i pobrinu se za svoje živote“. Pošto je video objavljen, Romni je rekao da je nastojao da podvuče razliku između sebe i predsednika, ali je priznao da njegove primedbe nisu „iznete elegantno“.

„Predsednikov pristup je privlačan ljudima koji ne plaćaju porez i iskreno rečeno moja diskusija o smanjenju poreza nije atraktivna za njih. Stoga nije verovatno da ću uspeti da ih privolim na svoju stranu, podejdnako efikasno kao one u sredini. Ovo je u stvari diskusija o političkom procesu kako pobediti na izborima, i naravno da želim da pomognem svim Amerikancima. Svi Amerikanci imaju svetlu i prosperitetnu budućnost i uveren sam da im predsednikov pristup to nije omogućio, niti će“.

Izborni štab predsednika Obame izdala je saopštenje u kome video naziva „šokantnim“, kritikujući Romnija zbog toga što je „s prezirom otpisao pola nacije“. U kampanji Demokratske stranke, Romni, inače penzionisani biznismen multi-milioner, opisuje se kao čovek koji nije u dodiru sa istinskim problemima običnih Amerikanaca.

Predsednik Obama bio je u sličnoj situaciji tokom izbora 2008, kada je – takođe tajno snimljen na jednom privatnom skupu u okviru kampanje - rekao donatorima da se belci u ruralnim područjima, gnevni zbog svojih životnih teškoća „okreću oružju ili religiji“.

Romni je počeo da gubi podršku biračkog tela širom zemlje, pa čak i u nekoliko država, čiji se elektorski glasovi smatraju ključnim za obe kampanje.
XS
SM
MD
LG