Linkovi

Obama i Romni o napadu u Libiji


Predsednik Barak Obama

Napad u Libiji bili su glavna tema današnje predsedničke kampanje dvojice kandidata

Napadi na dve američke misije na Bliskom istoku verovatno će biti glavna tema američkog predsednika Baraka Obame i njegovog protivnika, republikanca Mita Romnija tokom nastavka predizborne kampanje.

Romni je kasno sinoć izdao saopštenje izražavajući zgroženost napadima na američku ambasadu u Kairu i američki konzulat u Bengaziju. On je takodje rekao da je početno reagovanje odgovor administracije predsednika Obame bio „sraman“, dodajući da je predsednik izrazio simpatije prema onima koji su izvršili napad umesto da ih je osudio.

Napadi su izazvani objavljivanjem reklame za amaterski video film, koji je u Sjedinjenim Državama snimio jedan prognani anti-muslimanski egipatski hrišćanin. Muslimani smatraju da se u tom filmu izvrgava ruglu prorok Muhamed.

Romni je po svemu sudeći mislio na saopštenje koje je izdala američka ambasada u Kairu, u kojem se osudjuje, kako je rečeno, nastojanja „zavedenih pojedinaca da nanesu bol verskim osećanjima Muslimana.“ Saopštenje ambasade je izdato pre najave o pogibiji američkog ambasadora u Libiji, Kristofera Stivensa.

U odogovoru na Romnijevo saopštenje predstavnik kampanje predsednika Obame, Ben LaBolt, izjavio je da je „šokiran“ time što je republikanski predsednički kandidat „izabrao politički napad“ u vreme kad su Sjedinjene Države, kako se izrazio, „suočene sa tragičnom smrću članova našeg diplomatskog osoblja u Libiji“.
XS
SM
MD
LG