Linkovi

SAD: Obama vodi ispred Romnija


Predsednik Obama i prva dama Amerike Mišel Obama na prošlonedeljnoj konvenciji demokratske stranke
Predsednik Obama i prva dama Amerike Mišel Obama na prošlonedeljnoj konvenciji demokratske stranke

Obama i Romni su praktično bili izjednačeni u anketama pre nedelju dana nakon završetka Republikanske nacionalne konvencije

Nove političke ankete u Sjedinjenim Državama ukazuju da je predsednik Obama, bar za sada, u prednosti nad republikanskim predsedničkim kandidatom Mitom Romnijem dok dvojica kandidata ulaze u finalnih osam nedelja predsedničke izborne kampanje.

Obama i Romni su praktično bili izjednačeni u anketama pre nedelju dana nakon završetka Republikanske nacionalne konvencije. Medjutim, nakon što je predsednik Obama prihvatio nominaciju demokratske stranke za još jean mandat na prošlonedeljnoj konvenciji svoje stranke, četiri ankete su ukazivale da njegova podrška raste.

Američki predsednički kandidati obično steknu veću popularnost nakon svojih nacionalnih konvecija, ali je dobit predsednika Obame znatnija od Romnijeve. Nekada su takve prednosti kratkoročne, ali to nije uvek slučaj.

Dve istaknute ankete koje prate raspoloženje birača tokom perioda od nekoliko dana – Galup i Rasmusen izveštaj – ukazuju da predsednik uživa najveću prednost u poslednjih nekoliko nedelja. Galup je juče izvestio o rezultatima koji ukazuju da Obama ima podršku 49 odsto, a Romni 44 odsto birača, dok su rezultati ankete Rasmusena slični, odnosno 49 prema 45 odsto.

Kandidati su sada fokusirani na kampanje u ključnim državama gde ankete ukazuju da je raspoloženje birača praktično izjednačeno izmedju dvojice kandidata. Sjedinjene Države ne biraju predsednike pojedinačnim glasovima birača već putem sistema izbornih tela u kojima je uticaj svake pojedine države na ishod izbora odredjen veličinom njenog stanovništva.
XS
SM
MD
LG