Linkovi

SAD: Predsednička kampanja u punom zamahu


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Mit Romni kritikovao predsednika Baraka Obamu zbog toga što nije uspeo da smanji nacionalni dug i deficit

Demokrate nastoje da iskoriste kontroverzne izjave republikanskog kandidata za Senat, Toda Ejkina o abortusu, dok verovatni predsednički kandidat republikanske stranke Mit Romni nastoji da ponovo usmeri debatu na posustalu ekonomiju.

Kongresmen Tod Ejkin snažno se protivi abortusu, čak i u slučaju silovanja. On je podstakao žestoke kritike kada je rekao da žrtve, kako se izrazio - „legitimnog silovanja“ imaju prirodni mehanizam da izbegnu trudnoću.

Vodeći kampanju juče u Ajovi, Romni je ignorisao tu kontroverzu i kritikovao predsednika Baraka Obamu zbog toga što nije uspeo da smanji nacionalni dug i deficit.

Medjutim, demokrate ističu da su Ejkinove primedbe deo nastojanja republikanaca da ograniče prava žena. Oni takodje ukazuju da je kongresmen Pol Rajan, Romnijev potpredsednički kandidat, bio kosponzor strogog zakonskog predloga protiv abortusa.

Republikanci su, dok se pripremaju za nacionalnu konvenciju naredne nedelje, usvojili saopštenje sa spiskom uverenja koja obuhvataju i apel za ustavni amandman o zabrani abortusa.
XS
SM
MD
LG