Linkovi

Republikanci za ustavnu zabranu abortusa


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni
Republikanski predsednički kandidat Mit Romni

Predlog protiv abortusa nema izuzetke ni u slučajevima silovanja ili incesta, što znači da nije usaglašen sa stavovima predsedničkog kandidata

Republikanska stranka SAD usvojila je programsko saopštenje, koje sadrži i zahtev za usvajanje ustavnog amandmana o zabrani abortusa.

Partijski predlog protiv abortusa nema izuzetke ni u slučajevima silovanja ili incesta, što znači da nije usaglašen sa stavovima republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija.

Saopštenje je usvojeno danas, istovremeno sa objavom republikanskog kongresmena Toda Ejkina da ne povlači svoju kandidaturu za senatsko mesto u državi Mizuri. Ejkin je izložen oštrim kritikama pošto je početkom nedelje izjavio da „legitimno silovanje“ ne izaziva neželjenu trudnoću.

Mnogi republikanski lideri, uključujući Romnija, zatražili su da on povuče svoju kandidaturu, zbog bojazni da bi sporna izjava mogla da ugrozi stranačke šanse da preuzme kontrolu nad Senatom.

Romni i njegov potpredsednički kandidat, kongresmen Pol Rajan, biće i zvanično imenovani iduće nedelje na nacionalnoj partijskoj konvenciji u Tampi u Floridi. On i Rajan nisu obavezni da podrže programsko saopštenje svoje partije.
XS
SM
MD
LG