Linkovi

Obama i Rajan u Ajovi


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Ajova se smatra jednom od saveznih država u kojima će se voditi velika bitka na novembarskim izborima.

Predsednik Barak Obama i potpredsednički kandidat njegovog rivala Mita Romnija, član Predstavničkog doma Pol Rajan, nastavili su kampanje u saveznoj državi Ajovi, na američkom srednjem zapadu.

Obama je biračima u Kaunsil Blafsu u Ajovi, rekao da se najverovatniji republikanski potpredsednički kandidat protivi zakonu kojim se predviđaju programi pomoći za poljoprivrednike pogođene elementarnim katastrofama.

Istovremeno, na državnom sajmu u okolini Demoina, Rajan je kritikovao demokratskog predsednika u pogledu brojnih tema, od troškova administracije do državne energetske politike.

To je bio Rajanov prvi samostalni nastup otkako je Mit Romni prošle nedelje objavio da je on njegov potpredsednički kandidat. Ajova se smatra jednom od saveznih država u kojima će se voditi velika bitka na novembarskim izborima.

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni u međuvremenu je nastavio da kritikuje Kinu i čak se ismevao planu Pekinga da uputi bespilotnu raketu na Mesec.

Obraćajući se svojim pristalicama u Floridi, Romni se takođe hvalisao uspehom američkog olimpijskog tima, koji je osvojio 16 medalja više od drugoplasirane Kine.

"Upravo smo osvojili više medalja od bilo koje druge zemlje na svetu. Takođe ste videli da smo se upravo spustili na Mars i dobro pogledali šta se tamo događa. Znam da i Kinezi planiraju da odu na Mesec i nadam se da će iz toga da izvuku dobro iskustvo. Nadam se i da će da zastanu i pogledaju našu zastavu koju smo tamo odneli pre 43 godine", rekao je Mit Romni.

On je tokom kampanje zauzeo čvrst stav prema problemima koji u novije vreme dovode američko-kineske odnose u iskušenje, među kojima su sporovi oko trgovine, autorskih prava i vrednosti valute.
XS
SM
MD
LG