Linkovi

Odlučujuća uloga mladih na izborima


Pre četiri godine, glasovi mladih birača bili su ključni za izbornu pobedu demokrate Baraka Obame nad republikancem Džonom Mekejnom.

Predsednik Barak Obama kaže da su mladi birači bili ključni za njegovu pobedu nad republikancem Džonom Mekejnom 2008. Oni su tada izašli na glasanje u rekordnom broju. Četiri godine kasnije, u univerzitetskim kampusima, interesovanje za nadmetanje Obame i republikanca Mita Romnija, manje je vidljivo. Medjutim, obe kampanje nastoje da se približe mlađim biračima - onim od 18 do 29 godina.

Na Univerzitetu države Merilend, u blizini Vašingtona, mlade demokrate se sastaju kako bi telefonirale biračima u okolnim „neodlučnim državama“ – koje nekada glasaju za demokratske, a nekada za republikanske kandidate.

Sam Merilend obično na predsedničkim izborima glasa za demokrate.

Ankete pokazuju da su mladi ove godine manje angažovani nego 2008. Medjutim, u Merilendu, univerzitetski predsednik mladih demokrata, Tajler Grote, kaže da je veliki entuzijazam za predsednika Obamu.

„Ljudi su veoma strastveni prema stvarima u koje veruju, posebno kada su u pitanju kandidati sa dva vrlo različita stava prema načinu upravljanja zemljom.“

Nekoliko stotina studenata sa Merilendskog univerziteta je zajedno pratilo TV prenos prve predsedničke debate predsednika Obame i Mita Romnija.

Studentinja Kerolajn Karlson, republikanka, kaže da je ekonomska situacija umanjila predsednikovu privlačnost.

„Nada i promena su bile teme 2008. Mislili su da glasaju za slavnu ličnost, a sada shvataju da završavaju koledž u vreme kada je stopa nezaposlenosti za ljude od 20 i 24 godine oko 14 odsto, što je prilično mnogo.“

Romnijeva kampanja nastoji da pridobije mlade birače koji su 2008. glasali za Obamu, naglašavajući ekonomsku situaciju.

Republikanski potpredsednički kandidat Pol Rajan dopao se mladima zahvaljujući svom govoru na konvenciji stranke u Tampi.

„Diplomirani studenti ne bi trebalo da provode dvadesete godine svog života u sobama iz svog detinjstva, zureći u izbledele Obamine plakate i pitajući se kada će moći da se odsele i nastave život.“

Predsednik Obama je obišao određen broj univerzitetskih kampusa i govorio o pristupačnosti studentskih kredita. Od studenata u Ohaju je tražio da mu daju svoj glas.

„Ako ste uz mene i saradjujete sa mnom, ponovo ćemo pobediti u ovom okrugu i celom Ohaju. Završićemo ono što smo započeli.“

Mladi birači se tradicionalno zalažu za demokrate. Heder Smit je predsednica nestranačke organizacije „Rok d vout“ (Rock the Vote), koja organizuje rok koncerte i registraciju birača na univerzitetskim kampusima.

Ona kaže da se mladi koji su napunili 18 godina posle prošlih izbora, razlikuju od onih pre četiri godine.

"Kandidati moraju da zainteresuju studente da odigraju odlučujuću ulogu na izborima, kao što su to uradili njihova starija braća i sestre.“

Heder Smit kaže da mladi nisu pratili trku 2012. onoliko pomno kao 2008, ali zaključuje da sada počinju da obraćaju pažnju i staju u redove da se registruju za glasanje.
XS
SM
MD
LG