Linkovi

Svetski lideri šalju čestitke Obami


Skup organizovan povodom izbora u američkoj ambasadi u Kini
Skup organizovan povodom izbora u američkoj ambasadi u Kini

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun uputio je „srdačne čestitke“ predsedniku Obami, uz poruku da se raduje daljoj zajedničkoj saradnji

Svetski lideri šalju čestitke američkom predsedniku Baraku Obami, nakon njegovog osvajanja drugog mandata na jučerašnjim tesnim izborima protiv kandidata Republikanske stranke Mita Romnija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, izjavio je da predsedniku Obami upućuje "srdačne čestitke" i da sa zadovoljstvom očekuje zajednički rad "u duhu trajnog partnerstva Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija". Ban je zapazio da u tom radu predstoje određeni izazovi - uključujući i prekid krvoprolića u Siriji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je strateška alijansa Izraela i Sjedinjenih Država jača nego ikad i da će nastaviti saradnju sa predsednikom Obamom. Netanjahu je inače dugogodišnji prijatelj predsednikovog izazivača, Mita Romnija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je uputio Obami telegram sa čestitkama, dok je portparol ruskog predsednika izjavio da je Putin primio vest o ponovnom izboru američkog predsednika "veoma pozitivno". Kremlj je saopštio da je Putin danas pozvao u posetu pobednika predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, da bi bio nastavljena "konstruktivna saradnja" dve zemlje. "Saradnja zemalja kao što su Rusija i Sjedinjene Države ima ključni značaj za stabilnost i bezbednost u svetu", navodi se u saopštenju Kremlja.

Britanski premijer Dejvid Kameron je putem tvitera javno uputio Obami "srdačne čestitke" i istakao da se raduje daljem zajedničkom radu sa američkim predsednikom. Tokom današnje posete Jordanu, Kameron je rekao da je jasno da zbog "zaprepašćujućih" događaja u Siriji, Britanija i Sjedinjene Države moraju više da rade na rešavanju te krize i da i Obama treba više da pomogne u prekidanju sirijskog građanskog rata.

Predsedniku Obami čestitaju i kineski lideri, uprkos tome što je pažnja u Pekingu usmerena na unutrašnju političku tranziciju, koja predstoji narednih dana. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hong Lej, saopštio je novinarima da se predsednik Hu Đintao i njegov skorašnji naslednik, potpredsednik Ši Đinping, raduju saradnji sa Obamom u korist kinesko-američkih odnosa. "Održavanje čvrstog, zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa služi fundamentalnim interesima dve zemlje i dva naroda, kao i miru, stabilnosti i razvoju azijskopacifičkog regiona i šire", izjavio je Hong.
XS
SM
MD
LG