Linkovi

Kandidati se spremaju za Nju Hempšir


Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, bivši guvener Masačusetsa Mit Romni dobio je podršku američkog senatora Džona Mekejna, republikanskog kandidata na izborima 2008.

Američki republikanski predsednički kandidati se sada pripremaju za drugo u seriji nadmetanja za partijsku nominaciju u Nju Hempširu na severoistoku Sjedinjenih Država.

Bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum danas nastupa na skupovima širom te države, posle iznenađujuće dobrog nastupa u Ajovi, koji ga je doveo u prve redove trke. Santorum je na stranačkim skupovima u Ajovi prikupio svega osam glasova manje od Mita Romnija, na prvom testu pred predsedničke izbore 2012.

Njega sada očekuje oštra bitka u Nju Hempširu, državi koja favorizuje Romnija, bivšeg guvernera komšijske države Masačusets. Posle tesne pobede u Ajovi, Romni je juče dobio podršku senatora Džona Mekejna, predsedničkog kandidata Republikanske stranke na prošlim izborima 2008.

Romni, koji vodi kampanju i u Nju Hempširu i u Južnoj Karolini, ima veliku prednost u anketama u Nju Hempširu, ali ipak ne uspeva da privuče više od 25 odsto pristalica u nacionalnim anketama.

Broj republikanskih pretendenata se juče smanjio, kada je članica Predstavničkog doma iz Minesote Mišel Bakman povukla kandidaturu posle zauzimanja šestog mesta među republikancima u Ajovi. Preostalih šest kandidata se pripremaju za primarne izbore 10. januara u Nju Hempširu i naredno nadmetanje u Južnoj Karolini, s nadom da će biti izabrani da se suprotstave predsedniku Obami na izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG