Linkovi

Kejsik 16. kandidat Republikanske stranke!


Guverner Ohaja Džon Kejsik objavljuje kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske stranke

Guverner Ohaja Džon Kejsik, poreklom Hrvat, pridružio se velikom broju kandidata za predsedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore naredne godine.

Šezdesetrogodišnji Kejsik je 16. republikanski kandidat u izbornoj trci u kojoj učestvuje pet aktuelnih i bivših senatora, po četiri aktuelna i bivša guvernera, kao i dva predstavnika korporativnog sveta i penzionisani neurohirurg.

Reč je o najvećem broju republikanskih kandidata poslednjih decenija, bez jasnog favorite. Prema istraživanjima javnog mnenja, milijarder Donald Tramp, bivši guverner Floride Džeb Buš i guverner Viskonsina Skot Voker trenutno imaju najveću podršku.

Kejsik je proveo 18 godina u Predstavničkom domu, a deceniju bio direktor pre nego što je 2010. izabran za guvernera Ohaja. Trenutno ima veoma malu podršku i nije dobro poznat na nacionalnom nivou, poput nekih od njegovih rivala.

Međutim, pojedini politički analitičari smatraju da bi Kejsik mogao da bude popularan među biračima koji su zabrinuti zbog budžetskog deficita, s obzirom na to da je kao predsedavajući Odbora za budžet Predstavničkog doma bio zaslužan za prvi suficit od 1969. godine.

Guverner Ohaja takođe zastupa različite stavove u odnosu na dominantno konzervativno krilo stranke, u pogledu nekoliko pitanja. Prihvatio je širenje zdravstvenog osiguranja za siromašne u svojoj saveznoj državi, u okviru Obamakera. Takođe nije odbacio mogućnost davanja državljanstva milonima ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG