Linkovi

Otimanje oko glasova neopredeljenih birača


Predsednik Obama i republikanski kandidat Mit Romni u susretima sa biračima
Predsednik Obama i republikanski kandidat Mit Romni u susretima sa biračima

Predsednik Obama i njegov republikanski suparnik Mit Romni upućuju poslednje političke poruke malobrojnim preostalim neopredeljenim biračima

Američki predsednik Barak Obama započeo je dvodnevnu kampanjsku turneju u Ajovi, u trenutku kada i on i njegov republikanski izazivač Mit Romni kreću u završnu etapu predsedničkih izbora 2012.

Obama je na današnjem mitingu u Devenportu u Ajovi, rekao da njegov suparnik širi - kako se izrazio - „bolest“, koju je nazvao „romnezijom“, da ljudi širom zemlje ne bi primetili kako republikanski kandidat menja svoje stavove prema glavnim problemima. Predsednik je rekao da će se držati politike koja izvlači zemlju iz - kako se izrazio - „ovog nereda“ od ekonomske krize.

Obama takođe planira da obiđe Kolorado, Nevadu, Floridu, Virdžiniju, Ohajo i Ilinois, gde je najavio da će učestvovati u ranom glasanju. Predsednik će kratko boraviti i u Los Anđelesu, gde će biti gost u popularnom televizijskom šou Džeja Lenoa. Za to vreme, Romni će održati mitinge u Nevadi i Ajovi, pre sutrašnje kampanje u važnoj državi Ohajo.

Na jučerašnjem zboru na Floridi predsednik Obama kritikovao je Romnija da je tokom prekjučerašnje, poslednje predsedničke debate, odstupio od svojih ranijih stavova o glavnim pitanjima, uključujući likvidaciju lidera Al Kaide, Osame bin Ladena.

“Znate, reč o važnoj stvari, o poštenju. Nema ozbiljnijeg pitanja u predsedničkoj kampanji od pitanja poštenja. Osoba koja voda zemlju mora da uliva poverenje da zaista misli to što kaže. Da kada kaže da će nešto da učini, ili da je to to u šta veruje, da će onda zaista nastojati da to i sprovede. To ne znači da će svaki kandidat moći da ostvari sve što želi na savršen način, ali vi želite da to bude neko ko je u stanju da vas pogleda u oči i kaže, ja u to verujem, iza toga stojim, za to ću se boriti i do toga mi je stalo”, rekao je Obama.

Mit Romni, koji se na izbornom skupu u Las Vegasu, u Nevadi, pojavio sa svojim potpredsedničkim kandidatom Polom Rajanom, ustvrdio je da se predsednik Obama služi političkim napadima, jer gubi podršku američkog naroda.

“Prošli smo kroz četiri debate, potpredsedničku debatu i moje debate, i čuli smo predsednikovu agendu zbog koje njegova kampanja tone, a naša napreduje punom parom”, rekao je Romni.

Obe kampanje tvrde da je njihov kandidat pobedio na debati u ponedeljak, fokusiranoj na spoljnu politiku. Međutim nekoliko anketa pokazalo je da je pobednik bio predsednik Obama.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja, trka za Belu kuću je izjednačena. Oba kandidata nastoje da pridobiju podršku neopredeljenih birača, naročito u izborno presudnim državama, koje bi mogle da odrede ko će osvojiti 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.
XS
SM
MD
LG