Linkovi

Večeras debata Obama - Romni


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i demokratski predsednik Barak Obama
Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i demokratski predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama i njegov republikanski suparnik Mit Romni ukrstiće večeras koplja na prvoj od tri planirane javne debate uoči izbora

Svega pet nedelja pred održavanje izbora 6. novembra, ankete pokazuju da Obama vodi ispred Romnija na nacionalnom planu, kao i u izborno presudnim državama. Romni, inače biznismen milioner u penziji i bivši guverner države Masačusets, počeo je ozbiljno da zaostaje u anketama otkada je prošlog meseca objavljen video snimak u kojem on kaže da će 47 odsto Amerikanaca, koji će – kako je rekao – „glasati za Obamu bez obzira na sve“, sebe smatraju žrtvama kojima je država obavezna da pruža beneficije.

Dvojica kandidata provela su jučerašnji dan pripremajući se za debatu. To je bio Obamin drugi dan koji je proveo sa svojim izbornim savetnicima u jednom odmaralištu u državi Nevadi, dok je Romni boravio nedaleko od Denvera u Koloradu, mesta u kome će se održati večerašnja debata.

Istovremeno, štabovi obe izborne kampanje nastoje da iskoriste nespretne primedbe i novo otkrivene informacije suprotne strane, za koje smatraju da bi mogle da utiču na ishod izbora. Romnijeva kampanja je citirala jučerašnju izjavu potpredsednika Džoa Bajdena, izrečenu na jednom izbornom skupu, da je srednja klasa protekle četiri godine stradala zbog anemične ekonomije. Romnijeva kampanja tvrdi da je to u stvari priznanje da je ekonomska politika Obamine administracije promašena.

Obamina kampanja je, pak, ukazivala na izveštaj u listu Njujork tajms da su Romnijevi finansijski računi u inostranstvu omogućili republikanskom kandidatu da plati niži porez nego što bi platio kod kuće.

Teme večerašnje debate biće domaća pitanja, ukuljučujući ekonomiju i zdrastveno osiguranje, dok će spoljna politika biti predmet druge i treće debate, koje su zakazane za 16. odnosno 22. oktobar.

Pored američkih televizijskih mreža popularni sajt Jutjub objavio je da će uživo prenositi debatu za gledaoce širom sveta.

Žene glasaju za Obamu

Nova anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Univerziteta Kvinipijak pokazuje da Obama ima prednost od četiri odsto glasova u odnosu na Romnija. Kako prenosi dopisnik Glas Amerike Sindi Sejn, predsednik dobija veliku podršku od žena birača.

Nova anketa sprovedena na nacionalnom nivou pokazuje da predsednik Obama vodi u odnosu na bivšeg guvenera Masačusetsa Mita Romnija sa 49 naspram 45 procenata medju verovatnim biračima. Piter Braun, direktor Instituta Univerziteta Kvinipijak, kaže da predsednik vodi zahvaljujući – ženama.

"Obama ima prednost od 18% medju ženama – verovatnim glasačima, dok Romni ima vojdstvo od 10 ili više procenata medju verovatnim muškim biračima. Generalno, ima nešto više ženskih nego muških birača, tako da, ukupno gledano, predsednik vodi isključivo zbog ženskih glasova. On je veoma popularan medju ženama.”

Uoči večerašnje prve predsedničke debate koju prati veliki publicitet, Braun kaže da je Romniju potrebno da “prodrma stvari” ako želi da ima bilo kakvog efekta na birače.

"Jasno je da je predsednik u vodjstvu, tako da on nema šta da dobije od ove debate. Njemu je samo potrebno da se ne dogodi ništa što bi promenilo status kvo. Romniju je potrebno da se nešto promeni. Ako niko ne bude jasan pobednik duela, i to ide u prilog Obami, tako da je Romniju potrebno da uveri birače koji nisu za njega – da budu za njega.”

Analitičari kažu da je uvek rizično za kandidata koji zaostaje u anketama da proba da načini neki smeli, agresivni potez za vreme debate. Istoričar Alen Lihtman iz Američkog univerziteta kaže:

"Mislim da je to veoma rizično. Debate nikada nisu prekretnica na izborima. Džon Keri, koji je izgubio od Džordža Buša 2004. – pobedio je na svakoj od predsedničkih debata, pa je opet izgubio izbore, iz istog razloga iz kojeg verujem da će Romni izgubiti ove izbore - a to je da je aktuelni predsednik, uprkos odredjenim problemima, upravljao dovoljno dobro da bi mu američki narod poverio još četiri godine.”

Za sada, Obamu nosi talas dobrih vesti, kada je reč o anketama. On vodi u većini takozvanih “prelomnih država” kao što su Ohajo i Florida – država koje se dvoume izmedju demokratskih i republikanskih kandidata. Medjutim, do izbora 6. novembra ipak je ostalo još pet nedelja.
XS
SM
MD
LG