Linkovi

Pobeda Romnija u Nevadi


Mit Romni, osvojio je ključnu pobedu na jučerašnjim stranačkim skupovima u Nevadi
Mit Romni, osvojio je ključnu pobedu na jučerašnjim stranačkim skupovima u Nevadi

Pažnja koju privlači trka republikanskih kanditata, koja će odlučiti ko će se suprotstaviti predsedniku Baraku Obami na izborima u novembru, sada se prebacuje istočno od Nevade, u države Kolorado i Minesota, u kojima se u utorak održavaju stranački skupovi.

Lider trke i bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, osvojio je prelomnu pobedu na jučerašnjim stranačkim skupovima u Nevadi, sa dvostruko više glasova od najbližeg suparnika, bivšeg predsednika Predstavničkog doma Njuta Gingriča. U svom pobedničkom govoru, Romni je pomenuo i predsednika, naglasivši da je Obama okrenuo leđa Nevadi tokom jedne od najtežih ekonomskih kriza u toj državi. Uoči stranačkih skupova u Koloradu i Minesoti, i potom primarnih izbora u subotu u Mejnu, Romni se nada da će učvrstiti vođstvo u republikanskoj trci.

Međutim, Gingrič je odbacio sugestije da se povuče iz trke i zarekao se da će se boriti do završne konvencije u avgustu, u Tampi u Floridi. Nevada je peta savezna država i prva u zapadnom delu Sjedinjenih Država u kojoj je održano glasanje za republikanskog kandidata. Romni je prošlog utorka postigao veliku pobedu na primarnim izborima u državi Floridi, posle prethodne Gingričeve pobede u Južnoj Karolini. Romni je pobedio i prošlog meseca u Nju Hempšriru.

U Nevadi, Romni je kao mormon dobio podršku velikog broja mormona u toj državi. Trku nastavljaju još dva kandidata, bivši senator Rik Santorum i kongresmen Ron Pol.

XS
SM
MD
LG