Linkovi

Republikanci intenzivirali kampanju


Repubikanski predsednički pretendent Njut Gingrič vodi kampanju u Ajovi
Repubikanski predsednički pretendent Njut Gingrič vodi kampanju u Ajovi

Na početku Nove godine u ledenoj Ajovi, republikanski predsednički pretendenti imaju pune ruke posla dva dana pre prvog važnog testa u procesu stranačkih izbora. Nekoliko kandidata, uključujući teksaškog predstavnika Rona Pola i članicu Predstavničkog doma iz Minesote Mišel Bakman, nastavili su kampanju rano jutros – uključenjem u informativne programe nacionalnih TV mreža iz svojih kancelarija u Ajovi.

Nadmetanje za predsedničkog kandidata Republikanske stranke je najneizvesnije proteklih decenija, pri čemu kandidati jedan za drugim naglo napreduju, a onda naglo gube podršku birača u anketama. Redosled favorita se proteklih meseci neprekidno menjao. U svakom slučaju, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni je protekle godine neprekidno bio blizu vrha, ili na samom čelu u anketama. Ispitivanje koje je juče sproveo list „Demoin redžister“u Ajovi, daje Romniju 24 odsto podrške, a 22 odsto Polu, poznatom po svojim liberalnim stavovima.

Posle meseci tavorenja na dnu anketnih lista, socijalni konzervativac Rik Santorum je izbio na treće mesto sa 15 odsto podrške, a anketa pokazuje da bivši senator naglo dobija sve veću podršku.

U anketi istog lista, bivši kongresmen Njut Gingrič je na četvrtom mestu sa 12 odsto podrške, dok je teksaški guverner Rik Peri peti, sa 11 odsto. Izbori u Ajovi u utorak su prvi u procesu predsedničkih izbora svake četiri godine. Iako pobednik izbora na stranačim skupovima u toj državi ne mora da dobije partijsku nominaciju, ili predsednički položaj, loš rezultat u toj državi može da natera neke kandidate da odustanu od nadmetanja.

XS
SM
MD
LG