Linkovi

Obama: Hitno potreban konsenzus


Predsednik Barak Obama pozvao je kongresne lidere na razgovor u Belu kuću sledeće nedelje kako bi rešili ozbiljne budžetske probleme

Predsednik Barak Obama pozvao je kongresne lidere na razgovor u Belu kuću sledeće nedelje kako bi rešili ozbiljne budžetske probleme sa kojima se zemlja suočava.

Samo tri dana pošto je reizbran za drugi mandat predsednik Obama je danas izjavio u Beloj kući da je zemlji hitno potreban konsenzus u cilju rešavanja finansijskih problema a da prioritet treba da bude otvaranje novih radnih mesta i podsticanje ekonomskog rasta.

Obama je dodao da je od suštinske važnosti da vladini troškovi budu pod kontrolom, ali je naglasio da se put ka prosperitetu ne može ostvariti smanjenjem vladinih troškova i programa.

Predsednik je rekao da je otvoren za kompromis, ali da je za to potrebno i smanjenje izdataka i povećanje prihoda.

„Ako smo zaista ozbiljni u pogledu smanjenja deficita moramo da kombinujemo smanjenje troškova sa povećanjem prihoda. A to znači zatražiti od najbogatijih Amerikanaca da plate malo više poreza.“

Ukoliko lideri dve stranke u kongresu ne postignu sporazum Sjedinjene Države će se suočiti sa takozvanom fiskalnom provalijom - smanjenjem vladinih domaćih programa i vojnih izdataka za 600 milijardi dolara i povećanjem poreza za većinu Amerikanaca posle 1. januara. Mnogi analitičari smatraju da bi to moglo ponovo da gurne američku ekonomiju u recesiju.

Ranije danas, predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, rekao je novinarima da bi povećanje poreza usporilo otvaranje novih radnih mesta. Bejner je dodao da je 2013. trebalo da bude godina u kojoj će vlada početi da rešava finansijske probleme, naročito pitanja duga i poreza i vladinih izdataka za penzije i zdravstveno osiguranje za starije gradjane.

„2013. bi trebalo da bude godina u kojoj ćemo početi da rešavamo probleme prezaduženosti putem poreske reforme i reforme socijalnog osiguranja. Predlažem da izbegnemo fiskalnu provaliju zajedno na način koji bi obezbedio da 2013. bude konačno godina u kojoj će naša vlada početi da rešava glavne probleme sa kojima se suočavamo. To će nam doneti radna mesta i zdraviju ekonomiju. To će značiti i više prihoda, a to je ono što predsednik traži.“

Bejner je rekao da je otvoren za mogućnost povećanja vladinih prihoda, odnosno poreza, ukoliko dodje i do promena u penzionom i zdravstvenom osiguranju.

Lider većine u Senatu, demokrata Hari Rid, rekao je medjutim da u okviru bilo kakvog kompromisa „niko neće dirati socijalno osiguranje“.

Predsednik Obama je na izborima u utorak pobedio republikanskog kandidata Mita Romnija i osvojio drugi i poslednji četvorogodišnji mandat.
XS
SM
MD
LG