Linkovi

Pakistan traži od SAD da obustave napade dronovima


Predsednik Obama i pakistanski premijer Navaz Šarif juče u Beloj kući
Predsednik Obama i pakistanski premijer Navaz Šarif juče u Beloj kući

Nakon jučerašnjih razgovora u Beloj kući, Šarif je naglasio potrebu da se napadi dronovima okončaju.

Pakistanski premijer Navaz Šarif sastao se u Beloj kući sa predsednikom Barakom Obamom, kako bi zatražio da SAD prekinu napade bespilotnim letelicama i razmotrio ulogu svoje zemlje u regionu posle povlačenja SAD iz Avganistana. Dvojica lidera razgovarala su i o nekim teškim bilateralnim pitanjima.

Posle sastanka sa Šarifom, predsednik Barak Obama je rekao da Sjedinjene Države smatraju Pakistan važnim strateškim partnerom u Južnoj Aziji.

„Mi verujemo da je dobro za ceo region i svet, a ne samo za Islamabad, da je Pakistan bezbedan, miran i prosperitetan“.

Predsednik Obama hvalio je napore Pakistana da podstakne ekonomski razvoj i obećao podršku Sjedinjenih Država.

„Razgovarali smo i o tome kako bi Sjedinjene Države mogle potencijalno da budu od koristi u vezi sa energetskim i infrastrukturnim projektima. Pozdravio sam neke korake koje je premijer Šarif već preduzeo u cilju reforme. Nisu svi ti koraci laki, ali oni imaju potencijal da dovedu finansije i ekonomiju Pakistana na stabilniji nivo. Premijer Šarif je naglasio kako trgovina, takođe, može da bude moćna mašina za rast“.

Odnosi dve zemlje su zategnuti od 2011, kada su američki specijalci pronašli i ubili lidera al-Kaide Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu u severoistočnom Pakistanu, bez prethodnih konsultacija sa pakistanskom vladom. Kasnije te godine, u američkom vazdušnom napadu duž granice sa Avganistanom, greškom su ubijena 24 pakistanska vojnika.

Pakistanci takođe imaju primedbe na američki program bespilotnih letelica, čija su meta teroristi, ali ponekad u tim napadima stradaju i civili.

I mada Obama juče nije pomenuo „dronove“, premijer Šarif je rekao da je tražio od američkog predsednika da prekine sa takvim napadima u Pakistanu. Međutim, brzo je prešao na druge teme.

Kao i u prošlosti, nastavićemo da se angažujemo sa SAD u izgradnji ujedinjenog, mirnog i stabilnog Avganistana. Rekao sam predsedniku Obami o mojoj iskrenoj predanosti izgradnji srdačnih i kooperativnih odnosa sa Indijom i našim naporima da mirno rešimo preostala pitanja, uključujući Kašmir“.

Povlačenje preostalih američkih snaga iz Avganistana naredne godine podstiče zabrinutost da će Taliban ponovo da se uzdigne i pokuša da preuzme kontrolu nad plemenskim oblastima duž pakistansko-avganistanske granice.

Šarif je obećao da će se boriti protiv terorizma u svojoj zemlji, ali vlada u Islamabadu ima tek neznatnu kontrolu u nekim od tih pograničnih regiona.

Administracija predsednika Obame je u više navrata navela da će se napadi „dronovima“ na teroriste nastaviti u oblastima koje pakistanska vlada ne može da brani od terorista. Bela kuća je u utorak odbacila kritiku organizacije Amnesti Internešnel povodom napada dronovima, rekavši da se bespilotne letelice koriste upravo zato da bi se izbegle civilne žrtve.

Vašington Post: Pakistan tajno podržava napade

Uticajni američki dnevnik "Vašington Post" u svom današnjem izdanju tvrdi da visoki zvaničnici paksitanske vlade u tajnosti podržavaju američki program napada bespilotnim letelicama. "Post" navodi da se iz dokumenata Centralne obaveštajne agencije i pakistanskih diplomatskih poruka sa oznakom strogo poverljivo, koje u svom posedu ima redakcija vašingtonskog lista, vidi da je zvanični Islamabad dobijao zapečaćena obaveštanja o napadima i broju žrtava.
XS
SM
MD
LG