Linkovi

Obama i Šarif danas razgovaraju o dronovima


Pakistanski premijer Navaz Šarif danas popodne razgovara sa predsednikom Obamom u Beloj kući
Pakistanski premijer Navaz Šarif danas popodne razgovara sa predsednikom Obamom u Beloj kući

Kao znak poboljšanja u vezama, adminstracija predsednika Obame preduzela je korake za odobravanje više od 300 miliona dolara pomoći Pakistanu

Predsednik Barak Obama i pakistanski premijer Navaz Šarif sastaće se danas u Beloj kući, dan pošto su organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale Sjedinjene Države zbog tajnosti pod kojom sprovode napade bespilotnim letelicama – takozvanim dronovima - u Pakistanu.

U jučerašnjem govoru u Američkom institutu za mir, u Vašingtonu, Šarif je rekao da je pitanje dronova „postalo glavni kamen spoticanja u bilateralnim odnosima dve zemlje“.

„U mom prvom saopštenju Parlamentu, ponovio sam našu snažnu predanost ideji okončanju napada dronovima. Skorije naše političke stranke su na nacionalnoj konferenciji proglasile da je upotreba dronova, ne samo dalje kršenje našeg teritorijalnog integriteta, već takodje štetna za našu rešenost i nastojanja da eliminišemo terorizam u našoj zemlji.“

U medjuvremenu, grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel, sa sedištem u Britaniji, apelovala je na Sjedinjene Države da okončaju tajnost koja okružuje napade dronovima u Pakistanu.

U izveštaju objavljenom juče Amnesti opisuje 45 napada bespilotnim letelicama u pakistanskoj plemenskoj teritoriji Severni Vaziristan, sprovedenih od januara 2012. do avgusta 2013.

„Za nas je naizazovnija stuacija bila kompletna i sveobuhvatna tajnost američkih vlasti. Zbog toga ne možemo biti stoprocentno sigurni, ali smo veoma zabrinuti da ova i druga ubistva dokumentovana u našem izveštaju možda predstavljaju van sudska pogubljenja ili ratne zloćine.“

Predstavnik Bele kuće Džej Karni rekao je da se Sjedinjene Države duboko ne slažu sa tvrdnjama da su napadi dronovima suprotni međunarodnom pravu.

„Mi izuzetno nastojimo da obezbedimo da su naše kontraterorističke akcije u skladu sa unutrašnjim i medjunarodnim zakonom i da su konzistentne sa američkim vrednostima i politikom. Posebno, pre no što preduzmemo bilo kakav kontrateroristički napad ispred oblasti aktivnih neprijateljskih aktivnsoti, mora postojati gotovo puna izvesnost da nijedan civil neće biti ubijen niti povredjen i to je najviši standard koji možemo da postignemo.“

Pakistanski lideri se oštro protive napadima dronovima, ali neki kritičari veruju da se te operacije, koje imaju za cilj likvidaciju osumnjičenih operativaca Al Kaide i Talibana, sprovode u skladu sa tajnim sporazumom kojim je Pakistan odobrio te američke napade.

Napadi dronovima simoblično predstavljaju nemoć Pakistana da kontroliše sopstveni vazdušni prostor, kaže Akbar Ahmed, profesor na Američkom univerzitetu, ovde u Vašingtonu.

“Dronovi su postali vrlo snažan, otrovan simbol američke moći u Pakistanu i njene spremnosti da krši međunarodno pravo, međunarodni suverenitet.”
Obamina administracija po svemu sudeći smanjuje upotrebu dronova. Ahmed smatra da jedino zaustavljanje napada može da popravi odnose dve zemlje.

“Raspoloženje prema Zapadu, a naročito prema SAD, toliko je negativno da bi uklanjanje dronova odmah smanjilo temperaturu”.
Vašington, izgleda, nastoji da popravi odnose. Obamina administracija je nedavno od Kongresa zatražila da izdvoji više od milijarde dolara pomoći za Pakistan.
Državni sekretar Džon Keri je povodom susreta u Beloj kući izjavio da SAD žele bliže veze sa Pakistanom.

“Odnos sa Pakistanom ne može da bude važniji. To je demokratija koja pokušava da oporavi ekonomiju i savlada pobunu, i koja je važna za stabilnost regiona.”
Uticajna pakistanska vojska podržava Šarifa u nameri da započne mirovne pregovore sa Talibanom, ali spremna je i da upotrebi silu.

Međutim, sve dok Taliban bude vršio napade, za koje tvrdi da su odgovor na napade dronovima, Šarif neće moći da sprovodi svoje ekonomske planove, kažei Ahmed.

“Navaz Šarif je po zanimanju biznismen koji želi da Pakistan postane ekonomska sila.”

Ali, to ne može da se ostvari bez ponovnog uspostavljanja reda i zakona, tvrdi Ahmed.
XS
SM
MD
LG