Linkovi

"Kraljev govor" najbolji film 2010.


Dobitnici Oskara Kristijan Bejl (levo), Natali Portman, Melisa Lio i Kolin Firt
Dobitnici Oskara Kristijan Bejl (levo), Natali Portman, Melisa Lio i Kolin Firt

Film "Kraljev govor", drama o borbi britanskog kralja Džordža VI da prevazidje mucanje, proglašen je najboljim ostvarenjem na sinoćnjoj 83. dodeli nagrada Američke filmske akademije u Los Andjelesu.

Nominovan za 12 Oskara, "Kraljev govor" osvojio je 4.

Najveći protiv kandidat, film "Društvena mreža", nominovan je za osam Oskara, a osvojio je tri, uključujući nagradu za najboljeg direktora fotografije.

Kolin Firt i Natali Portman su, baš kao što je predvidjano, osvojili Oskare za najbolje glumce. Firt za svoje tumačenje kralja Džordža VI u filmu "Kraljev govor", a Natali Portman za ulogu prima balerine koja se nalazi na ivici ludila, u filmu "Crni Labud".

Melisa Lio prihvatila je statuu Oskara za najbolju sporednu ulogu od veterana Kirka Daglasa. Ona je nagradu osvojila za ulogu jake žene, glave porodice u filmu "Borac". Kristijan Bejl je takodje osvojio Oskara za sporednu ulogu, za tumačenje bivšeg boksera u istom filmu.

Reditelj filma "Kraljev govor", Toni Huper, nagradjen Oskarom za najboljeg reditelja, rekao je da ne bi pobedio bez pomoći svoje majke koja je jednom prisustvovala pripremi pozorišnog komada o logopedu koji je pomogao budućem kralju Engleske da prevazidje mucanje i predložila svom sinu da tu priču iskoristi za film.

U pokušaju da mladju publiku zainteresuje za TV prenos dodele nagrada, Akademija filmske umetnosti angažovala je mlade glumce Džejmsa Frankoa i En Hatavej da budu domaćini ceremonije.

Franko je nominovan u kategoriji najboljeg glumca za film "127 sati", istinitu priču o planinaru koga je stena priklještila pa je bio primoran da sebi amputira ruku kako bi spasao život.

Akademija filmskih umetnosti takodje je odala poštu bivšim domaćinima Oskara nastupom Bilija Kristala, omiljenog bivšeg voditelja, koji je potom odao poštu preminulom komičaru Bobu Houpu – koji je 18 puta bio voditelj ceremonije dodele Oskara.

XS
SM
MD
LG