Linkovi

11 nominacija za film "Hjugo"


Nominacije za Oskare najavljene sinoć u Holivudu

Avantura „Hjugo“ Martina Skorsesea u 3D tehnici dobila je 11 nominacija za Oskara, uključujući kategoriju za najbolji film, prevazišavši veoma popularni nemi film „Umetnik“ kao ostvarenje sa najviše nominacija.

Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je jutros nominovacije za nagradu Oskar na Beverli Hilsu u Kaliforniji.

Francuski omaž holivudskoj eri nemog filma, „Umetnik“, dobio je 10 nominacija uključujući u kategoriji za najbolji film. To je jedan od favorita za ovu prestižnu nagradu, nakon osajanja Zlatnog globusa za najbolji mjuzikl.
Medju devet nominovanih za najbolji film su i film „Moneyball“ o bejzbolu, koji je osvojio pet nominacija, kao i ep iz Prvog svetskog rata „Ratni konj“, koji je dobio šest nominacija.

Porodična drama čija se radnja odvija Havajima The Descendants (ili Potomci), Aleksandra Pejna, koja je dobila Zlatnog Globusa za najbolju dramu, je takodje medju takmičarima za najbolji film, kao i drama o borbi za gradjanska prava u Americi 1960-ih godina „The Help“ (Posluga).

Romantična fantazija „Midnight in Paris“ (Ponoć u Parizu), priča o 11. septembru 2001. – „Extremely Loud and Incredibly Close“, kao i porodična hronika „The Tree of Life“ (Drvo života) su drugi filmovi nominovani za najbolje ostvarenje.

Zvezda filma „Umetnik“ Žan Dižarden i Džordž Kluni, iz filma „The Descendants“ – inače obojica dobitnici Zlatnog globusa - su nominovani za najboljeg glumca zajedno sa Bredom Pitom za tumačenje menadžera jednog bejzbol tima u hitu „Moneyball“. Američki glumac meksičkog porekla Demian Bičir je takodje nominovan za ulogu u filmu „A Better Life“, kao i „Geri Oldman“ za rolu u filmu iz ere hladnog rata „Tinker Tailor Soldier Spy“.

U kategoriji najbolje glumice, zvezda Meril Strip je nominovana za tumačenje bivše britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „Gvozdena Ledi“. U istoj kategoriji nominovane su Vajola Dejvis u filmu „The Help“, Mišel Vilijams, za tumačenje legendarne Merlin Monro, u filmu „My Week With Marilyn“, Glen Kloz, za rolu u filmu „Albert Nobs“ (u kojoj tumači ženu prerušenu u muškarca), i nova zvezda Runi Mara, za nastup u filmu „The Girl With the Dragon Tattoo“ (Devojka sa tetovažom zmaja).

U kategoriji stranog filma nominovani su iranski film „A Separation“, belgijski „Bullhead“, izraelski „Footnote“, poljski „In Darkness“ i kanadski, „Monsieur Lazhar“.

84. godišnja dodela Oskara će biti održana u nedelju 26. februara u Holivudu.

XS
SM
MD
LG