Linkovi

Olimpijski tim SAD u uniformama iz Kine


Američki sportisti nosiće uniforme koje je kreirao Ralf Loren, ali koje su proizvedene u kineskim farbrikama.
Američki sportisti nosiće uniforme koje je kreirao Ralf Loren, ali koje su proizvedene u kineskim farbrikama.

Vest da američki tim na ceremoniji otvaranja treba da nosi uniforme sašivene u Kini izazvala je ogorčenje sportista i političara.

Dok se američki sportisti spremaju za Letnje olimpijske igre 2012, u SAD se podigla bura u vezi sa uniformama koje će nositi. Vest da američki tim treba da nosi uniforme sašivene u Kini izazvala je ogorčenje, a u kritikama su jedinstveni i političari koji se retko slažu o drugim temama.

Oni se takmiče za Sjedinjene Države. Zar američki olimpijski tim onda ne bi trebalo da nosi uniforme napravljene u Americi? Na ceremoniji otvaranja igara u Londonu za dve nedelje, američki sportisti nosiće plavo-belo-crvene uniforme koje je kreirao Ralf Loren – što je klasičan američki imidž.

Medjutim, od glave do pete – sve je napravljeno u inostranstvu, odnosno u Kini. Taj podatak je izazvao veliko ogorčenje širom zemlje, a čak su i neki od sportista zbunjeni.

Atletičar Nik Simonds uputio je sledeći Tvit mreži ABC News “Izvoz poslova će uvek biti deo globalne ekonomije, ali uniforme za otvaranje igara? To prosto nije u redu.”

Na Kapitol Hilu je primećeno retko dvostranačko slaganje.

“Mislim da bi trebalo da uzmu sve te uniforme, stave ih na gomilu i zapale, i počnu ispočetka”, ocenio je lider demokratske većine u Senatu Heri Rid.

“Valjda znaju bolje”, kaže Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner.

“Oni treba da nose uniforme napravljene u Americi", kaže članica Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Ne radi se samo o uniformama sporitsta – da je sva američka olimpijska roba napravljena u Americi – analitičari kažu da bi se u zemlji zadržalo oko milijardu dolara, I otvorila brojna radna mesta.

Demokrata iz Ohaja, senator Šerod Braun, kaže da bi fabrika u njegovoj državi mogla da izradi nove uniforme pre početka Igara.

“Mogli bi da sašiju ovakve blejzere za desetak dana, da budu spremne da ih naši nose u Londonu”.

Ali da li je američki Olimpijski komitet spreman da to razmotri. Njegov portparol je bio neodredjen.

“Uniforme je napravila legendarna američka kompanija koja zaista podržava naš tim i pomaže mu da dodje na Igre u Londonu, naš tim će biti tamo zahvaljujući toj podršci”.

Portparol je čitavu kontroverzu nazvao "besmislenom" a Ralf Loren za sada nije želeo da je komentariše.
XS
SM
MD
LG