Linkovi

BP nastavio prikupljanje nafte


Naftna kompanija BP saopštila je da je njen sistem za prikupljanje nafte u Meksičkom zalivu ponovo operativan, posle desetočasovnog zatvaranja.

Portparol BP-a, Džon Kari, izjavio je za Glas Amerike da je sistem bio zatvoren u petak kasno uveče, zbog blokiranog ventila za zadržavanja plamena. Oluja praćenja grmljavinom, koja je zahvatila to područje, sprečila je ranije puštanje sistema u pogon.

Kari ističe da za vreme zatvaranja sistema nije došlo do potpunog isticanja nafte u okean, budući da je drugi brod, Q-4000, koji spaljuje naftu i gas prikupljene iz bušotine, ostao operativan.

Zvaničnici američke vlade prethodno su saopštili da je BP uspeo da prikupi gotovo polovinu nafte koja curi iz oštećene bušotine. U petak je prikupljeno gotovo 30,000 barela, gotovo pet hiljada više nego prethodnog dana. Prema vladinim procenama, iz bušotine se dnevno izliva izmedju 35 i 60,000 barela. Veći deo prikupljene nafte se obradjuje na brodovima, a deo se spaljuje.

U medjuvremenu, koporacija Andarko Petroleum, suvlasnik oštećene platforme, optužila je BP za "nesmotrene odluke" i postupke koji su doveli do eksplozije na bušotini u aprilu.

Kompanija ističe da ponašanje BP-a najverovatnije predstavlja "veliki nemar" ili "svesni prestup". BP je odgovorio da se "apsolutno ne slaže sa tvrdnjama Andarka", ali da neslaganje dve kompanije neće uticati na operacije čišćenja zaliva od nafte, niti nameru BP-a da snosi odgovornost kod legitimnih optužbi protiv kompanije.

Inače, u redovnom obraćanju Republikanaca gradjanima, senator iz Misisipija Rodžer Viker kritikovao je reakciju predsednika Obame na izlivanje nafte. Viker je ocenio da je Obama reagovao suviše sporo, i kasno preuzeo odgovornost za situaciju, kao i da je nekim svojim postupcima odveo zemlju u pogrešnom smeru.

XS
SM
MD
LG