Linkovi

Obama o tenzijama izmedju policije i afroameričkih zajednica


Predsednik Obama razgovara sa novinarima posle sinoćnjeg sastanka u Beloj kući
Predsednik Obama razgovara sa novinarima posle sinoćnjeg sastanka u Beloj kući

Predsednik Barak Obama izjavio je da Sjedinjene Države mogu da očekuju dalju zategnutost izmedju policije i lokalnih zajednica “narednog meseca, naredne godine, i u doglednoj budućnosti.”

“Nisam čuo da je iko za ovim stolom sugerisao da će bilo šta od ovoga biti rešeno preko noći jer koreni prošlonedeljnih problema sežu ne samo decenijama već vekovima, te postoje kulturna i rasna pitanja u ovoj zemlji, kao i pitanje siromaštva i čitavog niz drugih problema koji neće biti rešeni preko noći.”, rekao je predsednik Obama.

On je sinoć održao četvoročasovne razgovore u Beloj kući sa šefovima policije, nekoliko guvernera i gradonačelnika, kao i sa članovima pokreta “Crnački životi su važni”, oformljenog da bi se izvršio pritisak na političke lidere da preduzmu akciju u vezi sa brutalnošću policije i reformom krivičnog zakona.

“Reći ću takodje da je ovo verovatno najiskreniji razgovor koji sam čuo, tokom kojeg su šefovi i pripadnici policije, kao i članovi policijskog sindikata razgovarali o potrebi za promenom, ali isto tako i o izazovima sa kojima su suočeni.”, kaže DiRej Mekeson,aktivista pokreta Crnački životi su važni.

Sinoćnji sastanak je održan posle prošlonedeljnog ubistva petorice policajaca od strane, snajperiste, crnačkog vojnog veterana u Dalasu, u Teksasu, zbog ubistva dvojice Afroamerikanaca ranije prošle nedelje u Minesoti i Luizijani.

Predsednik je ukazao da se policijski departmani osećaju nepravedno optuženi da ciljaju na mlade crnce, dok manjinske zajednice osećaju da onima koji su zaduženi za red i mir treba predugo da učine ono što je ispravno.

XS
SM
MD
LG