Linkovi

SAD i Turska privremeno obustavile izdavanje neimigrantskih viza


Arhiva - Zgrada Ambasade SAD u Ankari, Turska, 20. decembra 2016.

Sjedinjene Države objavile su u nedelju da privremeno obustavljaju apliciranje za vize koje nisu imigrantske u Turskoj, na šta je Turska brzo odgovorila istom merom.

U saopštenju Ambasade SAD u Anakri se kaže: "Nedavni događaji primorali su vladu SAD da preispita predanost vlade u Turskoj bezbednosti objekata i osoblja misije SAD".

U izjavi nisu razjašnjeni razlozi zbog kojih se preispituje turska privrženost, niti koliko će dugo suspenzija biti na snazi."

"U cilju minimalizovanja broja posetilaca koji dolaze u našu Ambasadu i Konzulat dok je procenjivanje u toku, suspendovali smo uslugu izdavanja neimigrantskih viza u svim diplomatskim predstavništvima SAD u Turskoj, što važi odmah".

Nekoliko sati kasnije, Turska je objavila svoju suspenziju usluge izdavanja viza u SAD, koristeći jezik koji poavlja saopštenje SAD i razloge za obustavu.

Prošle nedelje, Turska je uhapsila Metina Topuza, službenika američkog konzulata i turskog državljanina, optužujući ga za regularnu komunikaciju sa onima koji su navodno vodeći članovi onoga što turska smatra terorističkom mrežom okrivljenom za neuspeli puč protiv predsednika Rečepa Tajipa Erdogana prošle godine.

Tutrska za neuspeli puč krivi turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i koji odbacuje bilo kakvu umešanost.

Turske vlasti takođe su uhapsile 50.000, otpustile desetine hiljada ljudi sa vladinih poslova i zatvorile više od 100 medija u odgovoru na pokušaj puča.

U nedelju, tužioci su podigli optužnice protiv 11 aktivista za ljudska prava zbog pomaganja terorističkoj grupi i zatražili su zatvorske kazne do 15 godina.

Pod tim optužbama našča se i Idil Eser, direktorka organizacije Amnesti internešnal i Taner Kilic, predsedavajući organizacije za Tursku. Nemački i švedski državljani takođe su u toj grupi.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrile izrazio je zabrinutost zbog optužbi, nazivajući potencijalnu kaznu "neprihvatljivom".

Direktor Amnesti internešenala za Evropu, Džon Dalhuisen rekao je u izjavi da su turske optužbe "nečuvene" i da uključuju "apsurdne navode" protiv uvaženih branilaca ljudskih prava.

"Optžnica je malo više od gnevne mešavine izmošljotina, aluzija i neistina i optužnica napuklog turskog pravusodunog sistema", kaže Dalhuisen. "Sud mora da ih odbaci u potpunosti i obezbedi da naši prijatelji i kolege budu momentalno i bezuslovno oslobođene".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG