Linkovi

Vašington traži oslobadjanje američkog državljanina


Korejsko-američki misionar Kenet Bei (arhivski snimak)
Korejsko-američki misionar Kenet Bei (arhivski snimak)

Sjedinjene Države šalju izaslanika u Severnu Koreju kako bi zatražile oslobađanje korejsko-američkog hrišćanskog misionara, koji je osuđen na kaznu od 15 godina teškog rada.

Državni sekretarijat saopštio je da će specijalni izaslanik za pitanja ljudskih prava u Severnoj Koreji Robert King tokom posete Pjongjangu u petak zatražiti da Kenet Bei bude oslobođen iz humanitarnih razloga. Portparol Bele Kuće izjavio je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog Beija, za kojeg se navodi da je prebačen u bolnicu jer je izgubio 23 kilograma.

Četrdeset-četvorogodišnji misionar ima nekoliko zdravstvenih problema, uključujući tegobe sa jetrom i bubrezima. Bei je uhapšen pošto je ušao u zemlju u novembru prošle godine kao turistički vodič, a kasnije je osuđen da je pokušavao da sruši vladu. Severna Koreja još nije javno odgovorila na vesti da specijalni američki izaslanik King stiže u Pjongjang, ali je zvaničnik državnog sekretarijata rekao da je ta poseta organizovana na poziv severnokorejske vlade. Viši saradnik Saveta za spoljnopolitičke odnose Skot Snajder veruje da je sporazum o oslobađanju Beija već postignut.
XS
SM
MD
LG