Linkovi

Pjongjang suočen sa novim sankcijama


Kina i SAD se složile povodom sankcija Severnoj Koreji
Kina i SAD se složile povodom sankcija Severnoj Koreji

Nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a o Severnoj Koreji predviđa neke od najoštrijih sankcija protiv te zemlje

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, izjavila je da nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Svetske organizacije, sa ciljem da se kazni Severna Koreja zbog najnovije nuklearne probe, predvidja neke od najoštrijih sankcija koje su ikada uvele Ujedinjene nacije.

Meta tih mera su aktivnosti severnokorejskih diplomata i odnosi sa bankama u Pjongjangu. Nakon zatvorenog sastanka 15-očlanog saveta, Suzan Rajs je rekla kako bi te sankcije umanjile mogućnosti Severne Koreje da razvija svoje programe za nuklearno oružje i balističke projektile.

Nacrt rezolucije su potpisale i Sjedinjene Države i Kina. Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Li Baodong, izjavio je za Glas Amerike da Vašington i Peking imaju neznatno različite stavove, ali da su se saglasili da Severnoj Koreji ne sme da se dozvoli da razvija svoj nuklearni program.

On je takodje rekao da se mora uputiti jak signal da su nuklearne probe protivne volji medjunarodne zajednice. Diplomate se nadaju da će se o predloženoj rezoluciji glasati do kraja nedelje.
XS
SM
MD
LG