Linkovi

Novi američki nosač aviona


U brodogradilištu u Njuport njuzu, u državi Virdžiniji predstavljen nosač aviona nove generacije za koji se veruje da će otvoriti novo poglavlje u ratnoj mornarici.

U Sjedinjenim Državama svečano je porinut nosač aviona nove generacije sa nuklearnim pogonom. Brod koji je dobio ime bivšeg američkog predsednika Džeralda Forda moći će da operiše sa manjom posadom, biće pogodan za borbe u nekonvencionalnim konfliktima, u svom naoružanju imaće i dronove, a u redovnu službu biće uveden 2016. godine.

Ćerka pokojnog predsednika Forda, Suzan Ford Bejls, krstila je novi nosač od sto hiljada tona, čija je izgradnja koštala gotovo 13 milijardi dolara. Stručnjaci kažu da će ovaj brod otvoriti novo poglavlje u ratnoj mornarici.

Za razliku od dosadašnjih nosača, koji lansiraju avione uz pomoć parnog katapulta, ovaj će imati električni katapult.

Menadžer projekta Rolf Bartši kaže da će njegova najvažnija karakteristika biti ravnomernije i preciznije lansiranje aviona i njihovo sletanje na palubu.

“Ovaj sistem je mnogo fleksibilniji pa će i avioni na njemu manje biti izloženi naprezanjima, što znači da će na njegovu palubu moći da sleću raznovrsnije letelice”, kaže Bartši.

Između ostalih na njemu će biti stacionirani i borbeni dronovi. To će biti posebno pogodno u eri sa smanjenim brojem zemalja koje dozvoljavaju sletanje američkih ratnih aviona i dronova.

Izgradnju novog nosača nadgleda kontraadmiral Tomas Mur.

“Ovaj nosač ne samo što obezbeđuje prisustnost koja nam je potrebna u ratovima, već je sposoban da manevriše slobodnim prostorom u okeanima širom sveta. A razne letelice bez ljudske posade pružiće mu istinsku prednost u asimetričnim ratovima”, kaže admiral Mur.

Ako se ukaže potreba, ovaj brod lako će moći da se prilagodi humanitarnim misijama.
Veći deo njegove opreme spojen je zavrtnjima umesto zavarivanjem, dok električna instalacija omogućava brzo priključivanje modula različite namene.

“Ako se dogodi da brod treba da učestvuje u nekoj humanitarnoj misiji, ako bude potreban veći prostor za pisaće stolove, kompjutere i velike ekrane, sve to može da se donese i poveže za nekoliko dana”, kaže Tom Kalen, direktor izgradnje broda.

Nova tehnologija znatno će smanjiti zagađenja i troškove. Osim toga u posadi će biti 1200 manje mornara nego na sadašnjim nosačima, što će mornarici uštedeti na milijarde dolara.
XS
SM
MD
LG