Linkovi

Netanjahu protiv granica iz 1967


Izraelski premijer stiže na sednicu oba doma američkog Kongresa
Izraelski premijer stiže na sednicu oba doma američkog Kongresa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je spreman da prihvati "bolne kompromise" radi mira sa Palestincima, ali je ponovio da se Izrael neće vraćati na granice pre 1967.

Netanjahu je na današnjoj zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa, na kojoj je bučno pozdravljen, rekao da se njegova zemlja neće vraćati na granice pre Šestodenvnog rata koje ne mogu da se brane.

On je naglasio da će Izrael biti velikodušan u pogledu veličine palestinske države, ali vrlo čvrst u pogledu granica.

"Priznajemo da palestinska država mora da bude dovoljno velika da bi mogla da opstane, nezavisna i uspešna", rekao je Netanjahu, naglasivši da mir može da se postigne jedino za pregovaračkim stolom, ali da Izrael neće pregovarati sa Palestinskom upravom koju podržava islamska ekstremistička organizacija Hamas, koju je opisao kao palestinsku verziju Al-kaide.

Izraelski premijer je sinoć, na skupu najveće jevrejske lobističke organizacije u Sjedinjenim Državama, rekao da mirovni dogovor Izraela i Palestinaca ne može da obuhvati vraćanje „nedobranjivih“ granica iz 1967. Netanjahu je na skupu Odbora za američko-izraelske javne poslove, skraćeno AIPAC-a, sinoć naglasio da će mir biti moguć tek kada Palestinci priznaju pravo Izraela na postojanje.

Ako se nadamo da unapredimo mir sa Palestincima, onda je trenutak da prihvatimo još jednu istinu. Ovaj sukob se rasplamsava gotovo ceo vek, jer Palestinci odbijaju da ga prekinu. Oni odbijaju da priznaju jevrejsku državu.“

Američki predsednik Barak Obama je u nedelju, na skupu iste proizraelske lobističke organizacije, rekao da Izrael mora da „donese teške odluke“, neophodne za postizanje bliskoistočnog mirovnog sporazuma. One obuhvataju korišćenje granica pre 1967, kao osnove za pregovore. Netanjahu to neprekidno odbija.

„Događaji u regionu pomažu ljudima da vide jednostavnu istinu, da koren regionalnih problema nije u Izraelu. Upečatljive scene koje vidimo na trgovima gradova širom Bliskog istoka i severne Afrike, događaju se iz jednostavnog razloga. Ljudi žele slobodu.“

Netanjahu je rekao da je demokratija u Izraelu primer koji treba da slede i ostale zemlje. On je takođe naglasio istorijski bliske odnose svoje zemlje sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG