Linkovi

CG: Završena vežba Delfin 2012


Tokom jednomjesečnog programa, šest specijalno obučenih delfina iz programa Mornarice SAD je otkrivalo lokacije potencijalnih podvodnih mina

Multinacionalna vježba Delfin 2012, tokom koje je šest specijalno obučenih delfina iz Programa morskih sisara Mornarice Sjedinjenih Američkih Država otkrivalo i označavalo lokacije potencijalnih podvodnih mina, završena je ceremonijom u Tivtu.

Iz američke Ambasade je saopšteno da se vježba završila ceremonijom uručenja sertifikata roniocima Mornarice Vojske Crne Gore koji su završili obuku kod Mobilne jedinice 1 za uklanjanje eksplozivnih naprava Mornarice SAD (EODMU-1).

"Tokom jednomjesečnog programa šest specijalno obučenih delfina iz Programa morskih sisara Mornarice SAD je tragalo, otkrivalo i potom označavalo lokacije potencijalnih podvodnih mina i drugih eksplozivnih sredstava koji su ostali na morskom dnu iz prethodnih ratova u Bokokotorskom zalivu", kaže se u saopštenju.

Ronioci američke jedinice su tokom vježbe podijelili svoja iskustva sa petnaest ronilaca Mornarice VCG i predstavnicima mornarica Slovenije i Hrvatske. Nakon ceremonije uručenja sertifikata, Mornarica SAD donirala je Mornarici VCG opremu vrijednu više od 70 hiljada USD u cilju formiranja efikasnih i održivih kapaciteta za čišćenje podvodnih površina.

Na prijemu, koje je održan u utorak, crnogorski ministar odbrane Milica Pejanović - Đurišić i ambasador SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun su odale priznanje svim učesnicima vježbe.

"Ovo je zaista bila uspješna multinacionalna vježba svjetskog ranga. Dugujem svoju iskrenu zahvalnost svim crnogorskim službama i organizacijama koje su dale podršku timu pri dolasku, boravku i odlasku iz Crne Gore kao i omogućile da se ova vježba nesmetano realizuje", rekla je Braun.

Ključni elemenat vježbe bilo je jato od šest specijalno obučenih delfina u okviru programa obuke morskih sisara Mornarice SAD, koji su dopremljeni u Tivat 5. oktobra kao sastavni dio vježbe Delfin 2012.

Iz Ambasade navode da se delfini, kao i njihovi civilni treneri i članovi Mobilne jedinice za uklanjanje eksplozivnih naprava Mornarice SAD EODMU-1, sada vraćaju u njihovu matičnu bazu u San Dijegu.

Iz američke Ambasade su kazali da su materijalna i finansijska pomoć američke Avijacije, Kancelarije za uklanjanje i redukciju oružja Stejt Departmenta, Trening centra za humanitarno razminiranje američkog Ministarstva odbrane, kao i Humanitarnog programa uklanjanja minskih eksplozivnih sredstava američke komande za Evropu, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, omogućili da vježba bude uspješno realizovana.

Delfini su, kao dio prve faze programa, locirali minsko-eksplozivna sredstva koja možda datiraju iz Prvog i Drugog svjetskog rata koristeći svoj izuzetni biološki sonar, a nakon lociranja nekog objekta instruktor je davao delfinu marker da označi mjesto u blizini tog objekta. Ronioci iz Programa morskih sisara potom su potvrđivali tačnu lokaciju objekta i fotografisali ga. Ambasada SAD će na kraju vježbe crnogorskoj Vladi priložiti listu svih otkrivenih objekata i njihovih lokacija.
XS
SM
MD
LG