Linkovi

Američki profit ostaje u inostranstvu


Vol strit džornal, na osnovu analize poslovanja 60 američkih kompanija, navodi da su one prošle godine deponovale u inostranstvu 166 milijardi dolara

List „Vol strit džornal“ je objavio izveštaj u kojem se navodi da kompanije iz Sjedinjenih Država ostvaruju rekordnu zaradu, ali da novac ostaje u inostranstvu - u raznim državama u kojima je porez mali.

List, na osnovu analize poslovanja 60 američkih kompanija, navodi da su one prošle godine deponovale u inostranstvu 166 milijardi dolara, zaklonivši više od 40 odsto svoje godišnje zarade od američkog poreza.

Takva praksa je zakonita prema američkim propisima, prema kojim se profit ostvaren u inostranstvu ne oporezuje, ako se novac ne vraća u zemlju. „Vor strit džornal“ piše da bi savezni porez dostigao 98 milijardi dolara u slučaju da je samo 19 od tih 60 kompanija vratilo zaradu ostvarenu u inostranstvu u zemlju.

A to je, kako se ističe, više od 85 milijardi automatskog smanjenja državnih troškova koje je stupilo na snagu prošlog meseca, kada Bela kuća i Kongres nisu mogli da se dogovore o alternativnom planu za smanjenje budžetskog deficita.
XS
SM
MD
LG