Linkovi

SAD: Nema sporazuma o deci migrantima


Deca migranti u velikom broju dolaze iz Meksika u SAD bez pratnje odraslih
Deca migranti u velikom broju dolaze iz Meksika u SAD bez pratnje odraslih

Sudeći prema nedavnim studijama broj ilegalnih imigranata koji prelaze američku granicu je u proteklim godinama u padu. Medjutim, pritvaranje dece bez pratnje roditelja na američko-meksičkog granici je prošle godine dostiglo vrhunac, što je izazvalo krizu koja je obnovila debatu o imigracionoj reformi.

Godinu dana posle krize sa decom migrantima koja su sama prelazila granicu, izgledi za rešavanje tog problema još uvek nisu na pomolu.

Američki zakonodavci nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum zbog, kako posmatrači navode, političke polarizacije u Kongresu oko imigracionog pitanja.

“U krajnjoj liniji jedna od mojih nada i želja je da oni mogu da budu poslati kući u svoje zemlje čim je to moguće kako bi pokazali da su pet ili 8 hiljada dolara koje su platili takozvanim kojotima da ih prebace ovamo bile izgubljene pare.”, kaže republikanski kongresmen Met Salmon

“Sada ne mogu da kažu vladinim funkcionerima 'Prijavljujem krivično delo da li mi možete pomoći da se prebacim na neko bezbedno mesto',” ističe demokratska kongresmenka Norma Tores

U medjuvremenu, administracija predsednika Obame intenzivira nastojanja da se spreči ponavljanje istorije.

“Poruka je jasna. Naše granice nisu otvorene za ilegalnu imigraciju. Prema onima koji nemaju vizu ili humanitarnu zaštitu primenićemo zakonske mere. Neće biti deportacija. Važno je ne dovesti u pitanje živote njihovih voljenih.”, kaže Ketrin Vargas, Bela kuća, Hispanski mediji

U medjuvremenu, hiljade dece bez pratnje roditelja ili porodice još uvek ulaze u SAD iz Meksika. I mada taj broj nije tako veliki kao 2014. Mnogi analitičari su time uznemireni.

“U humanitarnom pogledu to može da bude katastrofa, zbilja holocaust,” kaže Adam Ajsakson, stručnjak za regionalnu bezbednost. On ističe da intenzivirane granične kontrole mogu da kompromituju ljudska prava ove dece koja su napustila svoje zemlje zbog nesigurnosti uzrokovane nasiljem bandi.

“Ako beže, a mi im ne damo šansu da se brane i vraćamo ih smesta u njihove zemlje mi Amerikanci bi mogli da budemo odgovorni za smrt i velike patnje.”

U svakom slučaju, prema najnovijem izveštaju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost hapšenje tinejdžera na granici je smanjeno za više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.


XS
SM
MD
LG