Linkovi

SAD: Ključna uloga žena na izborima


Glasanje u Springfildu, u Ilinoisu

Obje političke stranke znaju da će žene danas vjerovatno odlučiti ko će imati većinu u Senatu, te ko će biti izabran za guvernera u pojedinim saveznim državama.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su birači veoma nezadovoljni radom vlade, te zabrinuti u pogledu pretnji iz inostranstva. To se naročito odnosi na ključno biračko telo čiju podršku su pokušavali da pridobiju i republikanci i demokrate – žene. Ukoliko su one usredsređene na nacionalnu bezbednost, to bi moglo da bude loše po demokrate, čija kontrola nad Senatom je pod znakom pitanja, smatraju analitičari.

Nikolas i Ibrahim bezbrižno se igraju na jednom igralištu u sjevernoj Virdžiniji. Međutim, njihove majke, poput mnogih žena širom zemlje, zabrinute su zbog ekonomskih i bezbjednosnih pitanja. Obje političke stranke znaju da će žene danas vjerovatno odlučiti ko će imati većinu u Senatu, te ko će biti izabran za guvernera u pojedinim saveznim državama. Nensi Kapielo iz Alabame kaže da ne planira da glasa.

“U ovim vremenima bi trebalo da budem više zabrinuta za svoju porodicu zato što imam osjećaj da niko ne radi ništa da nas zaštiti na bilo koji način.”

Hava Kulibali iz Virdžnije kaže da će glasati i da pažljivo prati trenutnu situaciju.

“Zabrinuta sam zbog svega što se događa, ali smatram da naša vlada ima situaciju pod kontrolom i da radi najbolje što može u ovom trenutku.”

Ovi stavovi odražavaju ono što žene govore anketarima. Mardži Omero, iz firme za istraživanje javnog mnjenja “Purple Strategies” u Virdžiniji, kaže da je raspoloženje “sumorno”.

“Ljudi su malo optimističniji u pogledu ekonomije, i to se barem nije pogoršalo, ali je ekonomsku zabrinutost zamijenilo strahovanje zbog nefukcionalnosti vlade i međunarodne nestabilnosti – Islamske države, ili ebole ili međunarodne neizvjesnosti – te zbog nasilja i pucnjava u školama, kriminala.”

Nil Njuhaus, anketar u kompaniji “Public Opinion Strategies” iz Virdžinije, saglasan je da bi to moglo da ima negativne posljedice po demokrate.

“Već 114 mjeseci za redom, Amerikanci vjeruju da se njihova zemlja kreće u pogrešnom smjeru. To je najduži, uzastopni period pesimizma u poslednjih 30 godina u ovoj zemlji.”

Njuhaus ističe da jaz među polovima u američkoj politici postoji već decenijama.

“Muškarci su naklonjeniji republikacima, žene demokratama. Takođe, muškarci više uzimaju u obzir ekonomska pitanja, a žene ona koja se tiču lične bezbjednosti.”

Podjele postoje čak i u okviru ženskog biračkog tijela, kaže Izabel Sohil iz Instituta Brukings.

“Udate žene u stvari više glasaju za republikance nego za demokrate, dok će neudate radije glasati za Demokratsku stranku. Tako da podrška demokratamab nije samo podijeljena po polovima.”

Kao što su Nensi i Hava kazale Glasu Amerike, mnoge Amerikanke žele da Kongres i predsjednik sarađuju kako bi riješili neka od pitanja koja zabrinjavaju žene birače.

XS
SM
MD
LG