Linkovi

Džon Keri: Američko-saudijske veze su trajne


Američki državni sekretar Džon Keri, tokom današnje konferencije za štampu, u Rijadu
Američki državni sekretar Džon Keri, tokom današnje konferencije za štampu, u Rijadu

Američki državni sekretar kaže da se Sjedinjene Države i Saudijska Arabija slažu oko toga šta bi moralo da se desi u Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da se Sjedinjene Države i Saudijska Arabija slažu oko toga šta bi moralo da se desi u Siriji, dok je za veze između Vašingtona i Rijada rekao da su strateške i trajne.

Keri je to izjavio danas, tokom zajedničke konferencije za štampu sa saudijskim ministrom inostranih poslova princom Saudom al-Faisalom, čemu su prethodili razgovori sa princom Saudom i saudijskim kraljem Abdulahom.

Najviši američki diplomata je u poseti Saudijskoj Arabiji u jeku zahlađenih odnosa zbog neslaganja oko američke politike prema Siriji i Iranu.

Saudijski ministar inostranih poslova rekao je novinarima da, uprkos neslaganjima o taktici, Saudijska Arabija i Sjedinjene Države imaju isto gledište o ciljevima koje treba postići u Siriji. Ali on je takođe rekao Keriju da se “pravi odnos među prijateljima zasniva na iskrenosti i otvorenosti, a ne samo na ljubaznostima”.

Saudijska Arabija, koja podržava pretežno sunitske pobunjenike protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, strahuje da bi predložena mirovna konferencija o Siriji, čije održavanje Vašington odobrava, mogla da dovede do toga da vlada koju podržava Iran ostane na vlasti u Damasku.

Poznato je da su saudijski lideri takođe uznemireni zbog najnovijih nagoveštaja otopljavanja odnosa između Sjedinjenih Država i strateškog saudijskog rivala, Irana.
XS
SM
MD
LG