Linkovi

Klinton: Status kvo na Bliskom istoku neodrživ


Američka državna sekretarka, Hilari Klinton, ponovo je potvrdila američku predanost izraelskoj bezbednosti i istovremeno apelovala na jevrejsku državu da donese teške odluke u cilju mira. Hilari Klinton se obratila pro-izraelskoj lobističkoj grupi AIPAK rekavši da je status kvo u regionu neodrživ.

Spor izmedju Sjedinjenih Država i Izraela oko planova jevrejske države da gradi nove stambene jedinice u istočnom Jerusalimu prethodio je govoru Hilari Klinton u AIPAK-u. Ispred zgrade u kojoj je održan sastanak, anti-izraelski demonstranti izneli su svoja gledišta. Medjutim, Hilari Klitnon je pružila i utešne reči u vezi sa američkom podrškom Izraelu. Ona je nazvala američku predanost Izraelu „super čvrstom“.

Moja, predsednikova i predanost čitave administracije izraelskoj bezbednosti i budućnosti je super čvrsta, nepokolebljiva, trajna i večna.“

Medjutim, ona je takodje ukazala da Sjedinjene Države očekuju da Izrael i Palestinci budu fleksibilni u vezi sa nastojanjima američkog bliskoistočnog izaslanika Džordža Mičela da održi indirektne pregovore o ključnim pitanjima mirovnog procesa.

Dalji konflikt izmedju Izraela i arapskih suseda - rekla je Klinton - preti izraelskoj budućnosti kao bezbedne i demokratske jevrejske države“.

Državna sekretarka je istakla da je status kvo neodrživ.

„Postoji još jedan put koji vodi ka bezbednosti i prosperitetu za Izrael, Palestince i sve druge narode u regionu. Medjutim, za to će biti potrebno da sve strane, uključujući Izrael, sprovedu teške, ali neophodne odluke.“

Izlaganje Hilari Klinton usledilo je dve nedelje nakon što je Izrael najavio da će izgraditi nova jevrejska naselja u istočnom Jerusalimu. To saopštenje se poklopilo sa posetom potpredsednika Džoa Bajdena Izraelu i dovelo do zahladjenja odnosa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kasnije pružio Vašingtonu uveravanja da se izraleko-palestinski razgovori uz posredovanje Sjedinjenih Država mogu baviti ključnim pitanjima, uključujući Jerusalim.

Medjutim, Netanjahu je takodje rekao da Izrael neće zamrznuti izgradnju jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu, koji Palestinci žele da proglase glavnim gradom svoje buduće države.Hilari Klinton je rekla da američka kritika Izraela oko tog pitanja nije bila vezana za konačni status Jerusalima već se ticala isključivo uspostavljanja poverenja uoči pregovora.

„Nova izgradnja naselja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali potkopava medjusobno poverenje i dovodi u opasnost razgovore o zbližavanju, što je prvi korak ka punim pregovorima, koje obe strane kako navode, žele i trebaju. To takodje ukazuje na razlike u stavu izmedju Izraela i Sjedinjenih Država koje se drugi u regionu nadaju da će moći da iskoriste.“

Hilari Klinton je dodala da ekstremistički palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Gazu, mora da se odrekne nasilja i prizna Izrael ukoliko želi ulogu u tom procesu. Državna sekretarka je takodje istakla da ne postoji veća strateška pretnja Izraelu od izgleda da Iran stekne nuklearno naoružanje.

„Iran naoružan nuklearnom bombom ohrabrio bi teroriste i izazvao trku u naoružanju, koja bi mogla da destabilizuje region. To je neprihvatljivo. Dopustite stoga da budem jasna. Sjedinjene Države su rešene da spreče Iran u nastojanju da se domogne nuklearnog oružja."

Ona je dodala da Sjedinjene Države imaju za cilj sankcije koje bi nanele ozbiljan udarac Iranu. Takodje je navela da postoji rastući medjunarodni konsenzus za vršenje pritiska na Iran kako bi izmenio svoj kurs.

XS
SM
MD
LG