Linkovi

150 godina Nacionalnog muzeja zdravstva


Posetilac Nacionalnog muzeja zdravstva i medicine posmatra jedan od najbizarnijih eksponata kolekcije - fetus sijamskih blizanaca.
Posetilac Nacionalnog muzeja zdravstva i medicine posmatra jedan od najbizarnijih eksponata kolekcije - fetus sijamskih blizanaca.

Nacionalni muzej zdravstva proslavio je 150. godišnjicu postojanja otvaranjem nove zgrade u kojoj je smeštena ogromna kolekcija retkih, ponekad i morbidnih eksponata.

Jedan od najstarijih muzeja u Sjedinjenim Državama posvećen je istoriji medicinske tehnologije i anatomskoj kolekciji kostiju i ljudskih organa. Nacionalni muzej zdravstva i medicine prerastao je iz Vojnog medicinskog muzeja, osnovanog tokom Američkog građanskog rata. 150. godišnjicu postojanja muzej je proslavio otvaranjem nove zgrade u kojoj je smeštena ogromna kolekcija retkih, ponekad i morbidnih eksponata.

Fetus sijamskih blizanaca očuvan u formaldehidu nije nešto što se može videti u drugim muzejima. Ovde su deo izložbe u Nacionalnom muzeju zdravstva i medicine, nedaleko od Vašingtona, čiji zadatak je unapređivanje razumevanja medicine u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Hirurški instrumenti i mikroskopi, izloženi u muzeju, pomagali su u otkrivanju novih bolesti posle 1860-tih godina.

Džim Karli je kustos istorijske kolekcije.

„Značajno je da svaka od ovih stvari ima jedinstvenu, interesantnu priču, i za mene je sjajno to što mi posao omogućava da ih istražujem“, kaže Karli.

Muzej podjednako privlači učenike i zdravstvene radnike jer u njemu mogu da vide eksponate kao što je ova ljudska noga natečena od tropske bolesti elefantijazisa.

Muzej ima 25 miliona predmeta, uključujući očuvane organe i više od 5 hiljada kostura, kaže zamenik direktora muzeja, Tim Klark.

„Ovo je kostur jedne od prvih životinja poslatih u svemir. Ejbel je bio majmun koji je 1959. na kratko poslat u kosmos“, kaže Klark.

Mnogi od eksponata imaju istorijsku vrednost – kao što je metak kojim je 1865. godine ubijen tadašnji predsednik Ejbraham Linkoln.

Klark kaže da muzej pored ostalog nastoji da poduči posetioce o vojnom doprinosu medicini.

„Pokazalo se da su lekcije naučene na bojnim poljima podučavale sledeću generaciju lekara i hirurga, u trenutku kada su se nauka i medicina naglo razvijale“, kaže Klark.

Na jednom mestu eksponati pokazuju povrede mozga. Andrea Širkolk je menadžer muzejskih programa.

Hteli smo da prikažemo primerke moždanih povreda kako bi posetioci mogli da shvate šta se događa sa mozgom, kako se on menja i zbog čega dolazi do promena u ponašanju i funkcijama“, kaže Andrea Širkolk.

Majkl Koser je došao u muzej sa porodicom.

„Patologija koju sam video veoma je interesantna, što se tiče saznanja o ljudskoj anatomiji i posledica do kojih dolazi zbog određenih povreda“, kaže Koser.

Funkcioneri muzeja kažu da će sada, zahvaljujući novoj zgradi, lakše moći da nastave sa prikupljanjem i čuvanjem novih eksponata u cilju širenja znanja o medicini među novim generacijama.
XS
SM
MD
LG