Linkovi

Potvrđen slučaj bolesti ludih krava


Farma u Kaliforniji na kojoj je otkriven slučaj bolesti ludih krava

Dva južnokorejska prodajna lanca zaustavila su prodaju američkog goveđeg mesa nakon što je otkriven slučaj takozvane bolesti ludih krava u Sjedinjenim Državama.

Bolest napada mozak krava, a lekari su ustanovili da jedna vrsta bolesti može da se prenese na ljude. Šef veterinarskog odeljenja američkog Sekretarijata za poljoprivredu Džon Kliford pročitao je saopštenje o tom slučaju.

„Životinja je bila mlečna krava iz Kalifornije. Naša laboratorija potvrdila je slučaj i takođe nagovestila da je u pitanju bila netipična forma kravljeg ludila, što je retka vrsta te bolesti. Ne izgleda da se taj slučaj može povezati sa zaraženom stočnom hranom, što je uglavnom put kojim se kravlje ludilo prenosi sa jedne na drugu životinju.“

Južna Koreja je uvela zabranu uvoza američke govedine odmah nakon što je prijavljen slučaj kravljeg ludila. Seul je okončao prethodnu zabranu 2008. nakon postizanja sporazuma sa Vašingtonom. Zvaničnik južnokorejskog ministarstva poljoprivrede Jeo In Hong izjavio je da će biti pojačana inspekcija uvozne govedine iz Sjeidnjenih Država imajući u vidu jučerašnje saopštenje, ali da time, kako je rekao neće biti suspendovana dozvola za uvoz američke govedine.

„Odlučili smo da uvedemo karantin za govedinu uvezenu iz Sjedinjenih Država. Trenutno ispitujemo uzorke ali ćemo u bliskoj budućnosti primeniti proveru pošiljki na dnevnoj bazi i na svim mestima.“

Južna Koreja uvezla je 107 hiljada tona govedine tokom 2011. godine. Odluka o daljem uvozu američke govedine, medjutim, nije umirila neke korejske potrošače. Najmanje jedna korejska mesara odlučila je da prestane da prodaje tu govedinu odmah nakon objavljivanja vesti.

„Američka govedina u našoj prodavnici prošla je karantin. Ipak, prestali smo da je prodajemo zato što smo pomislili da bi naši potrošači možda mogli da budu uznemireni nakon vesti o kravljem ludilu.“

Otkriće kravljeg ludila moglo bi da utiče na trenutne pregovore Sjedinjenih Država i Japana o trans-pacifičkom trgovinskom sporazumu. Tokio je takodje zabranio uvoz američke govedine 2003., ali je 2005. Pristao na ograničen uvoz životinja mladjih od 20 meseci. Medjutim, sekretar japanske vlade Osamu Fudžimara rekao je da najnovije otkriće neće uticati na trgovinske razgovore.

XS
SM
MD
LG