Linkovi

Ubijen američki ambasador u Libiji


Kris Stivens na konferenciji za novinare u aprilu 2011.
Kris Stivens na konferenciji za novinare u aprilu 2011.

Sinoćnji napad na konzulat u Bengaziju navodno je reakcija na objavljivanje na internetu odlomka jednog privatnog filma snimljenog u Americi.

Najviši američki zvaničnici, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao i libijske vlasti oštro su osudili sinoćnji napad na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji, Kristofer Stivens i tri službenika ambasade.

Naoružane osobe upale su sinoć u kompleks američkog konzulata u Bengaziju, pucajući i podmećući požar. Napad je, kako se prenosi, podstaknut žestokim protestima zbog amaterskog filma, navodno snimljenog u Sjedinjenim Državama, u kojem se ismijavaju islam i prorok Mohamed.


Još međutim nije potvrđeno kako su američki ambasador i još tri osobe poginuli. Zvaničnici libijskog ministartsva unutrašnjih poslova saopštili su da je naoružana grupa napala kompleks u “gotovo samoubilačkoj misiji”, te da je krivica američkog konzulata što nije preduzeo adekvatne mjere predostrožnosti.

Prema ranijim izvještajima, konzulat su napali pripadnici islamističke organizacije Ansar al-Šaria naoružani automatskim puškama i ručnim raketnim bacačima. Asošijeted Pres prenosi da su Stivens i njegove kolege ubijeni, kada se ambasador vratio u zgradu da pomogne u evakuaciji osoblja.

Stivens je prvi američki ambasador koji je ubijen u nekom napadu od 1979. Važio je za jednog od najiskusnijih američkih izaslanika u regionu, a položaj ambasadora u Libiji preuzeo je u maju. Stejt department je identifikovao jednog od ubijenih Amerikanaca kao Šona Smita, službenika konzulata. Identitet ostalih još nije objavljen.

Osude napada

Predsjednik Barak Obama je u obraćanju u Bijeloj kući, u prisustvu državne sekeratrke Hilari Klinton, oštro osudio ubistvo četvorice Amerikanaca i obećao da će napadači biti privedeni pravdi.

“Sjedinjene Države najoštrije osuđuju ovaj nečuven i užasan napad. Sarađujemo sa libijskom vladom u pogledu bezbjednosti naših diplomata. Naložio sam svojoj administraciji da pojača bezbjedsnosne mjere u diplomatskim predstavništvima širom svijeta. Budite sigurni, sarađivaćemo sa libijskom vladom na privođenju pravdi ubica koje su napale naše građane. Sjedinjene Države su od osnivanja bile nacija koja poštuje sve religije. Odbacujemo sve napore da se ponize vjerska ubjeđenja ostalih. Međutim, za ovakvu vrstu besmislenog nasilja apsolutno nema opravdanja. Nikakvog“.

Obama je nakon obraćanja posjetio Državni sekretarijat, gdje je Hilari Klinton ranije poručila da je Stivens rizikovao život da bi zaustavio tiranina, a zatim ga dao za izgradnju bolje Libije.

“Za ovaj napad je odgovorna mala i divljačka grupa, a ne narod ili libijska vlada. Prijateljstvo dvije zemlje, rođeno iz zajedničke borbe, neće biti još jedna žrtva napada. Slobodna i stabilna Libija i dalje je u interesu SAD i bezbjednosti i tome nećemo okrenuti leđa. Niti ćemo mirovati dok se odgovorni za napade ne pronađu i privedu pravdi”.

Oštrim osudama pridružili su se i najviši libijski zvaničnici, koji su poručili da će kazniti odgovorne.

Lideri Nacionalne skupštine i prelazna vlada najoštrije osuđuju i odbacuju ono što se juče dogodilo u američkom konzulatu u Bengaziju. Potvrđujemo da niko neće izbjeći kaznu i ispitivanje”, istakao je Mohamed al-Megarif, predsjednik Nacionalne skupštine Libije.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Libiji, koja je ranije zakazana, saopšteno je da napad u Bengaziju ukazuje na bezbjednosne izazove sa kojima se libijske vlasti još suočavaju.

"Američko diplomatsko predstavništvo u Bengaziju je namjerno napadnuto i zapaljeno. Oni koji preuzimaju odgoviornost kao razglog navode video kojim se vrijeđa islam, Ujedinjnene nacije osuđuju skrnavljenje relogije u svim oblicima, ali nema opravdanja za nasilje koje se dogodilo juče u Bengaziju”, rekao je Džefri Feltman, zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja.

Protesti i napad na američku ambasadu u Egiptu prethodili su incidentu u Libiji, zbog kojeg su zastave na federalnim zgradama u Vašingtonu spuštene na pola koplja. Demonstranti su juče upali u kompleks u Kairu, pocijepali američku zastavu i zamijenili je islamskim barjakom. Zatim su nastavili proteste do ranih jutarnjih sati. Protesti su danas izbili i ispred američke ambasade u Tunisu.

U filmu, koji je povod za žestoke proteste, islam se opisuje kao kancerogen. Kako prenose američki mediji, autor je navodno Amerikanac izraelskog porijekla Sem Basile, a finansirili su ga pripadnicii egipatske koptske manjine, koji žive u inostranstvu. Njegovi djelovi na engleskom i arapskom jeziku nedavno su postavljeni na jutjub. Taj amaterski rad promovisao je inače jedan marginalni američki sveštenik koji je svoji akcijama protiv Kurana već nekoliko puta izazvao nasilje u Avganistanu.

2005. godine karikature o Muhamedu objavljene u Danskoj takođe su dovele do nasilja.

Anti-američka osećanja su u porastu posle prošlogodišnje revolucije u Egiptu, dok u Libiji, u kojoj i dalje traje nestabilnost, militane grupe su proteklih nekoliko meseci napadale zapadne ciljeve naročito u istočnom delu zemlje.
XS
SM
MD
LG